Испански съд не пуска от затвора кандидат за президент на Каталуния

Испанският върховен съд отхвърли молбата на каталунския сепаратистки водач Жорди Санчес да бъде освободен от затвора, за да може да се закълне като новия президент на областта следващата седмица.

Санчес беше поставен под стража през октомври и срещу него са повдигнати обвинения заради опита за отделянето на Каталуния от Испания миналата година.

Решението на съда означава, че няма вероятност каталунският парламент да се събере в понеделник, както е планирано, за да назначи новия регионален президент, тъй като Санчес е единствения кандидат.

Председателят на каталунския парламент Роже Торен засега не е реагирал на решението на съда.

Магистратите отказват да пуснат Санчес, защото има вероятност той отново да влезе в противоречие със закона, ако бъде пуснат на свобода.

Името на Санчес излезе на преден план, след като миналата седмица бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за поста. Пучдемон, който сам си наложи изгнание и живее в Белгия, обяви на 21 март, че оттегля искането си да се завърне като регионален президент в опит да разблокира политическата криза в Каталуния.

Правителството в Мадрид е решено на всичко, за да не позволи на Каталуния да се отдели от Испания. Във връзка с кандидатурата на Санчес говорител на правителството в Мадрид каза, че „лице, което се намира под арест, не е в ситуация да изпълнява задълженията на президент на Каталуния“.

- реклама -