Барселона Испания терористично нападение българи, жертви

Испански експерт: Клетката, която нанесе удара в Барселона, е с ясно изразени магребски черти

Магребската нишка от атентата в Барселона

Клетката, която нанесе удара в Барселона, е с ясно изразени магребски черти, същите, които са характерни за джихадистската галактика в Испания.

Братята Укабир са родом от Агбала, градче в Атласките планини. Но имат регистрация в Каталуния. Възможно е отговорен за нападението да е Муса, който наскоро е навършил 18 години. Но и двамата наскоро са се завърнали от Мароко.

Барселона атака кола полицаи шофьор

Това е важна подробност за ислямската пропаганда: завръщане от Магреба, за да бъде поразено самото сърце на Испания. Подчертава връзката между мюсюлманския свят и земите, които джихадистите наричат „Андалус“. Това е арабското наименование на техните някогашни многовековни владения на Иберийския полуостров. Отвоюването на Андалуса е една от „претенциите на „Ислямска държава“ още от 2014 година. Атаката пък в Барселона е първата в Испания след 2004 година, когато бе ударена мадридската гара Аточа.

До момента Испания не бе закачана

Но това не означава, че не е била под прицел. Най-малкото 40 клетки бяха ликвидирани от 2013 година. И макар те да не са многобройни, както във Франция, испанските чуждестранни бойци започнаха да пристигат в Сирия още през 2012 година. По 30-40 души годишно, според изследователския център Cts Sentinel (месечно списание за борба срещу тероризма на Военната академия на САЩ Уест Пойт – ред.). Отначало те се включиха в сирийската клетка на „Ал Кайда“, която бе „Фронта ал Нусра“. Но след това по-голямата част премина към „Ислямска държава“.

Между 2012 и 2014 години най-малко 11 джихадисти са заминали за Сирия от Сеута, испански анклав на мароканското крайбрежие. Още десетки от другия анклав Мелиля, град срещу Гибралтар. Тези градчета на африканското крайбрежие са с почти 30% ислямско население. В тях цари голямо напрежение и непрекъсната пропаганда на марокански и алжирски джихадистки клетки“. Сред арестуваните в Испания джихадисти през периода 2013-2016 година делът на лица от Сеута и Мелиля е висок. От общо 178-те арестувани в Испания джихадисти 32% са били от двата анклава. 20% от Барселона и околноситте й. В тази статистика магребският компонент е висок: 42,7% са от мароканска националност.

*Магребът е район, който включва Мароко, Алжир и Тунис. Някои включват и Либия.
––––––––––––––––––-
Автор на коментара, публикуван във вестник „Стампа“, е журналистът Джордано Стабиле

- реклама -