Испанската прокуратура поиска 25 години затвор за лидерите на сепаратисткия процес в Каталуния

Испанската прокуратура представи обвинителните заключения срещу каталунски политици, свързани със сепаратисткия процес в региона миналия октомври. Това съобщи вестник „Мундо“. Обвинението пледира за присъда в размер до 25 години затвор за бившите членове на кабинета и парламента.

Сред заподозрените е бившият заместник-ръководител на правителството на Каталуния, Ориол Жункерас. Прокурорите обвиняват политиците за подстрекателство към бунт и незаконно присвояване на държавни средства.

Петима бивши съветници на правителството на Каталуния са застрашени от 16 години затвор. За бившият ръководител на на каталунското правителство Жорди Санчес, директорът на „Омнуим Културал“ Жорди Куишарта, както и за бившата председателка на парламента Карме Форкадел прокурорите поискаха 17 години затвор. Жункерас може да отиде в затвора за 25 години. Освен това от съда бе поискано да откаже на политиците правото да заемат обществена длъжност за различни периоди от време. За бившия началник на каталунската полиция, Жозеп Луис Траперо наказанието може да достигне 11 години затвор.

Становището на прокуратурата не съвпада с позицията на адвокатската колегия на държавата, която зависи от правителството чрез Министерството на правосъдието. Очаква се този орган да представи своето заключение по случая, в което да обвини каталунските политици за присвояване и призоваване за въстание.

Престъплението „подбуждане към бунт“, за което прокуратурата настоява досега, е едно от най-сериозните в испанския наказателен кодекс и се наказва с до 30 години затвор. Предполага се, че ключовият фактор при осъждането за дадено престъпление е използването на насилие. На свой ред, призивът за въстание, за който говори Държавната адвокатска колегия, предвижда до 15 години затвор. Процесът на поддръжниците на разцеплението с Испания може да започне в началото на следващата година.

На 1 октомври миналата година в Каталуния бе гласуван въпросът за отцепването от кралството, като Мадрид първоначално нарече този референдум нелегитимен и отказа да признае резултатите. На 27 октомври парламентът в Каталуния одобри резолюция, с която обяви за независима републиката. Веднага след това в кралството бе заведено дело срещу лидерите на сепаратисткия процес. Някои от тях избягаха от Испания, включително бившия лидер на Каталуния, Карлес Пучдемон, а други бяха задържани по време на съдебните процеси.

- реклама -