прокуратура

Испанската прокуратура иска арест за каталунските министри, които се явиха за разпит днес

Испанската прокуратура е поискала ареста на осем бивши членове на отстраненото каталунско правителство, съобщиха от Националната съдебна колегия в страната.

Те трябва да прекарат в затвора времето, в което тече разследването срещу тях за опит за метеж

По-рано днес част от членовете на отстраненото правителство се явиха пред Националната колегия, която трябваше днес да им проведе разпит. Изслушването обаче беше отложено за 9 ноември по неизвестни все още причини.

Арест не беше изискан за Санти Вила, който доброволно подаде оставка от поста съветник по делата на предприемачеството и науката. Останалите осем души, сред които и бившият заместник-президент на Каталуния Ориол Жункерас рискуват да бъдат задържани.

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон все още се намира в Белгия и отказа да дойде на днешното изслушване. Прокуратура обвинява него и 13 други бивши членове на администрацията му в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба със средства след провеждането на референдума за независимост в Каталуния. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получи присъди от до 30 години затвор.

По-рано днес от испанския Върховен съд заявиха, че не изключват възможността за издаване на заповед за арест и на Пучдемон.
- реклама -