Испания ще дава газ при спиране на доставките от Русия

Испания ще е една от страните, които ще дават газ на закъсалите държави-членки на ЕС при спиране на доставките на синьо гориво от Русия. Това става ясно от материал на испанския вестник EL Pais, цитиран от БГНЕС.

Според ежедневника, ЕК планира да одобри план на 18 май в случай на евентуално внезапно спиране на доставките на руски газ.

Според изданието Брюксел предупреждава, че в случай на извънредна ситуация, мерките ще засегнат почти всички партньори от ЕС. Тъй като тези с други източници на доставки, като Испания, ще трябва да предоставят газ на страни, засегнати от прекъсването на доставките.

Европейските власти също ще изискват енергийно нормиране, което ще започне с промишления сектор, така че

компаниите в по-малко засегнатите страни

да нямат конкурентно предимство пред тези в по-засегнатите държави.

Брюксел ще използва регламента за сигурност на доставките, който е в сила от 2017 г., за да гарантира достатъчно снабдяване с газ на определени клиенти. Сред тях – домакинства и основни социални услуги, във всички страни от общността. Регламентът ще гарантира и смекчаване на последствията от евентуална извънредна ситуация. Според правилата всяка засегната държава може да въведе свои собствени правила за нормиране. Освен това страните, които изпитват проблеми с доставките,

ще могат да се обърнат към клаузата за солидарност,

която ще принуди съседните държави да ги подкрепят.

Обявяването на извънредно положение, засягащо няколко членове на общността или целия ЕС, е от компетентността на ЕК.

Копирано от standartnews.com

- реклама -