Испания приравнява COVID 19 на сезонния грип

Испания обмисля стратегията да приравни COVID-19 към сезонния грип. Това предава „Дойче веле“, цитирано от vesti.bg.

Според статията броят заразените с коронавируса в Испания в рамките на 14 дни е достигнал рекордни стойности. В същото време в Мадрид почти няма мерки. А правителството дискутира дали да не приравни коронавируса към сезонните грипове, които се появяват всяка година. Причината е, че при последната вълна от пандемията – тази от Omicron, смъртните случаи са само 1%. За сметка на това при предните са били 13%.

СЪЗВУЧИЕ

Важно е здравеопазването и икономиката да се приведат в съзвучие, категоричен е премиерът Педро Санчес. Според него трябва да бъде подготвена смяна на стратегията. В същото време, според експерти в страната, такъв ход би бил твърде рискован. В девет от общо 17 автономни региона интензивните отделения вече са натоварени отвъд предела на възможностите си, защото повече от 1/4 от леглата са заети от пациенти с COVID-19.

Новозаразените с Омикрон са толкова много, че расте и броят на тежките случаи и интензивните отделения вече се препълват, казва специалистът по интензивна медицина Хосе Гереро. Болниците са претоварени дори извън интензивните отделения, много отложени операции вече бяха окончателно отменени.

Вирусоложката Маргарита дел Вал смята, че идеята да се приравни COVID-19 с обикновените грипове се налага твърде преждевременно. Вълната далеч още не е отшумяла, а пикът на смъртните случаи може да се очаква едва след 3 седмици, смята тя.

И други експерти мислят като нея: приравняването на COVID-19 с грип сериозно би подценило опасността от заболяването. Пациентите, които в момента влизат в интензивното с двустранна бронхопневмония в резултат от зараза с Омикрон, са също толкова в лошо състояние, колкото и аналогичните случаи при предишните вълни, казва Гереро.

МЕРКИ

Отделните автономни региони реагират по различен начин на покачването на новите зарази. В Каталуния обаче беше въведен вечерен час. В Астурия затвориха всички заведения на закрито. В някои региони за определени дейности се изисква зелен сертификат.

В столицата Мадрид обаче сякаш няма никакви ограничения във всекидневния живот – ако изключим задължението да се носят маски. Така че в този многомилионен град приравняването на COVID-19 с обикновения грип изглежда вече факт.

Източник: Vesti.bg

- реклама -