Испания

Испания пак отива на предсрочни избори

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви предсрочни парламентарни избори за 28 април, след като проектобюджетът му беше отхвърлен в парламента заради кризата с каталунското отцепничество.

Toва ще бъде трети вот за по-малко от четири години

„Между две възможности – да не направиш нищо и да продължаваш без бюджет, или … да дадеш думата на испанците – избирам втория“, каза той пред репортери, преди да обяви датата.

Санчес пое властта преди осем месеца, след като свали консервативния си съперник в драматичен парламентарен вот на недоверие, но това беше турбулентна стъпка.

Начело на крехкото малцинствено правителство, 46-годишният Санчес трябваше да разчита на подкрепата на малко вероятни приятели в парламента.

В сряда депутатите от Каталуния се присъединиха към десните законодатели в отхвърлянето на бюджета му. Те оттеглиха подкрепата си в знак на протест срещу сепаратистките лидери, изправени пред съда за ролята им в опита да се откъсне Каталуния от Испания през 2017 година.

Днес Санчес разкритикува „блокирането на социалния бюджет след седем години социална несправедливост, строги икономии и съкращения на разходите“.

Той подчерта краткосрочните резултати на правителството си – от 22%-то увеличение на минималната заплата до борбата срещу енергийната бедност.

Миналата неделя на протест в Мадрид бяха поискани предсрочни избори.

Един от най-големите проблеми е преговорите на социалистическото правителство със сепаратистката изпълнителна власт на Каталуния, като Мадрид се опитва да облекчи напрежението със североизточния регион.

Макар Мадрид да казва, че е започнал преговори, за да се опита да намери изход от продължаваща криза, опозицията го обвини, че се поддава на сепаратистките искания само за да запази властта.

Няколко проучвания на общественото мнение сочат, че социалистическата партия на Санчес ще спечели изборите, но вероятно не е в състояние да сформира мнозинство в парламента.

- реклама -