Испания, влизане, документи, мерки

Испания обмисля да позволи на 16-годишните да карат малки електрически автомобили

Испания обмисля възможността за въвеждане на нова шофьорска книжка с категория „В1″, която да позволи на младите хора от 16-годишна възраст да карат четириколки или малки електрически автомобили. Те не трябва да са по-тежки от 400 килограма, в което няма да е включена тежестта на батериите. Максималната мощност не трябва да бъде по-висока от 15 киловата.

Предложението цели да включи европейските стандарти за достъпа до мобилност в испанските регламенти и би дало възможност за първи достъп до електрическа мобилност на около един милион души всяка година.

В момента в Испания най-често срещаната шофьорска книжка се взима на 18 години и с нея може да се управлява автомобил до 3 500 кг, без ограничение на мощността и до 120 км/ч. 15-годишните могат да управлявате четириколки до 45 км/ч с книжка за категория „АМ“, а 16-годишните имат право да шофират мотори с книжка за „А1″.

Въвеждането на нова книжка за „В1″ обаче би позволило широкото навлизане сред младите хора на електрически автомобили, които да отговарят на европейските стандарти за емисиите. Според властите това е най-добрата алтернатива за изпълнение на целите на Парижкото споразумение относно климатичните промени.

Източник: БНР

- реклама -