Испания изпраща военни в България като част от мисия на НАТО

Испанското правителство ще изпрати изтребители в България, с които ще се охранява въздушното пространство на Черноморския регион.

Това е втора подобна мисия за испанските въоръжени сили след като миналата година между 1 май и 31 август от Румъния охраняваха Балтийския регион, предаде БНР.

Сегашното решение се взима на фона на все по-задълбочаващо се напрежение между НАТО и Русия, заради дислоцирането на руски военни на границата с Украйна. То е предварително планирано, но военните се изпращат няколко седмици по-рано.

От 2016 г. насам Испания поддържа контингент от 305 души, танкове и бойни превозни средства, като част от засиленото присъствие на НАТО в Латвия.

Преди три дни миночистачът Метеоро е отплувал от Лас Палмас де Гран Канария за Черно море, а след 4 дни се очаква да замине и фрегатата Блас де Лезо. И двете ще участват в мисията на НАТО в този регион на фона на напрежението с Русия.

Според испанския министър на отбраната Маргарита Роблес, която информира парламента за позицията на правителството, най-добрият вариант за разрешаването на кризата е дипломатическият, но „позицията на всички страни е ясна“- „Русия не може да казва на никоя държава какво трябва да направи“.

Кабинетът на Педро Санчес получи пълната подкрепа за решението си от опозиционната консервативна Народна пария и неодобрение от „Подемос“, които го нарекоха „жалко“ и разкритикуваха действията на външния министър Хосе Мануел Албарес, който във вторник се срещна с държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън.

Датското правителство изпраща една фрегата в Черно море тази седмица.

А френският президент Еманюел Макрон изрази вчера готовност да разположи военен контингент в Румъния, което беше приветствано от румънския президент Клаус Йоханис.

- реклама -