Орландо

Ислямска държава пое отговорност за стрелбата в Орландо

Ислямска държава пое отговорност за стрелбата в гей клуб в Орландо, Флорида, отнела живота на 50 души и ранила 53-ма.

По-рано полицията обяви, че убиецът от Орландо е заявил, че действа от името на Ислямска държава малко преди да открие огън срещу посетителите на заведението.

Минути преди кървавия инцидент в популярен гей клуб, Омар Матин се обадил на спешния телефон 911 и съобщил е свързан с терористите от Ислямска държава, съобщиха официалните власти в САЩ.

Orlando
Стрелецът Омар Матин

Президентът Барак Обама осъди като „акт на терор и омраза“ най-масовото убийство в историята на Съединените щати.

„Нито един акт на терор и омраза не може да промени това, което сме“, заяви президентът.

Стрелецът бе идентифициран от медиите като Омар Седики Матийн, американски гражданин от афганистански произход, на 29 години. Засега се смята, че нападателят е действал сам.

При стрелбата в нощно заведение в Орландо, Флорида, загинаха 50 души, а други 53 бяха ранени. В целия щат беше въведено извънредно положение.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования към президента на САЩ Барак Обама и американския народ във връзка с атентата в Орландо, предаде агенция ТАСС.

Orlando

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди терористичния акт в Орландо и изрази съболезнования на жертвите.

„Генералният секретар осъжда ужасяващата атака от тази сутрин (неделя) в Орландо“, се казва в изявление на ООН.

Папа Франциск изрази „отвращение“ пред лицето на „безсмислената омраза“ на стрелеца.

„Ужасното клане, което се случи в Орландо, и което доведе до много невинни жертви, предизвика у Франциск и във всеки от нас много дълбоки чувства на отвращение и осъждане, на болка и разтърсване пред тази нова проява на убийствена лудост и безсмислена омраза“, заяви Федерико Ломбарди – говорител на католическия лидер.

В същото време ФБР призна, че стрелецът от Орландо е бил разпитван многократно от Федералната полиция в САЩ, но без последствия, посочи служител на ФБР в неделя.

„ФБР е било известено за съществуването му, когато е правил забележки на колегите си, като е оставял впечатление, че има връзки с терористи“, обясни Роланд Хопър и уточни, че е имало два разпита. За последно убиецът е привлякъл вниманието на ФБР заради връзки с американски терорист самоубиец.

- реклама -