Алепо, Съвет за сигурност на ООН, наблюдатели, евакуация

Ислямска държава се изтегли напълно от сирийската провинция Алепо

Близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ вече няма присъствие в сирийската провинция Алепо, след като членовете й се изтеглиха от редица населени места на фона на напредването на правителствените сили, предава AFP.

„Ислямска държава“ се изтегли от 17 градове и села, и сега действително е извън провинция Алепо, след като присъства там в продължение на четири години“, заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за човешките права.

Въпреки успеха в Алепо от организацията заявиха, че групировката си е върнала квартал в източна част от провинция Рака. „Ислямска държава“ напълно си възвърна Ал Сена, където е най-важният квартал, контролиран от Сирийските демократични сили“, имайки предвид бунтовническите сили на араби и кюрди, подкрепяни от САЩ.

Според Рахман джихадистите са атакували Сирийските демократични сили с атентатори самоубийци, дронове и чрез подземни тунели.

Междувременно властите в Ирак, която е другата държава със силно присъствие на групировката, заявиха, че ще обявят победа над „Ислямска държава“ през следващите няколко дни.

- реклама -