„Ислямска държава” разпространи видеозапис с атентатора от Париж

Групировката „Ислямска държава”, поела отговорност за нападението с нож в събота вечер в Париж, разпространи видеозапис. В него млад мъж, представен като извършител на атентата, се заклева във вярност към джихадистката организация, предаде Франс прес.

Пропагандната агенция на „Ислямска държава” – „Амак” публикува видеоклип, който показва млад мъж с качулка и черна маска, скриваща по-голямата част от лицето му, който се заклева във вярност към лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади.

Той призовава мюсюлманите от Европа да отидат на територията на „Ислямска държава” или, ако не успеят, да извършват атаки у дома: „Те затвориха вратата за хиджра (емиграция) пред нас, затова ги ударете у дома”, предаде ДПА.

Той се обръща към своите „братя муджахидини” на френски, примесен с отделни фрази на арабски: „Бъдете силни, защото победата е близо, по волята на Аллах”.

По думите му атаките срещу Европа са отговор на въздушните удари срещу „Ислямска държава”, в които Франция е участвала активно.

Мъжът се обръща към французите: „Вие първи започнахте за убивате мюсюлмани, а когато ви отвръщат, хленчите. Ако искате това да спре, окажете натиск над своето правителство”.

Автентичността на записа не може да бъде потвърдена, отбелязва ДПА.

При атаката във френската столица в събота вечер загина един човек, а други четирима пострадаха сериозно.

- реклама -