Ислямска държава

Ислямска държава ръководела трите жени, арестувани във Франция

Трите жени, които бяха арестувани заради планиране на терористична атака в Париж, са били ръководени от екстремистката групировка „Ислямска държава“. Това заяви френският главен прокурор Франсоа Молин, предава BBC.

По-рано днес президента Оланд съобщи, че властите са осуетили терористичен акт, задържайки трите жени в рамките на разследването на подозрителен автомобил с газови бутилки в багажника, изоставен до катедралата Нотр Дам през почивните дни.

„Ислямска държава“ планирала да превърне жените в свои бойци

Една от жените, идентифицирана като Сара Х. на 23 г., е била свързана с двама френски джихадисти, които са извършили нападения тази година и които вече са мъртви. Нейният годеник е бил арестуван в четвъртък, уточни прокурорът.

Той подчерта, че последният заговор е показал, че „Ислямска държава“ е готова да използва жените за извършването на атаки.
„Ако в началото изглеждаше, че жените са били ограничени да изпълняват само семейни и домакински задачи в терористичната организация, сега трябва да приемем, че това разбиране е до голяма степен неактуално“, допълни Молин.

източник: Фокус

- реклама -