Виена
сн. БГНЕС

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичната атака във Виена

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в австрийската столица Виена, съобщи Ройтерс.

По-рано американската организация „SITE Intelligence group“, която следи за дейността на терористите в интернет, заяви, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена „отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната групировка.

„Джихадистите заявиха, че нападението във Виена е част от отплатата за участието на Австрия в ръководената от САЩ коалиция“, заяви в понеделник групата за разузнаване на SITE в Туитър.

В центъра на австрийската столица в понеделник вечерта бе произведена стрелба на шест места, включително близо до синагога. Петима души бяха убити, 14 ранени, включително един полицай. Един от стрелците бе убит от полицията. Според полицията, няколко добре въоръжени мъже са започнали стрелбата.

сн. БГНЕС

Вътрешният министър Карл Нехамър и австрийският канцлер Себастиан Курц нарекоха виенската атака терористична атака.

Един от терористите е бил привърженик на групата „Ислямска държава“. Двама граждани на Северна Македония, които заедно с ликвидирания 20-годишен Кутим Фейзулай фигурират в списъка на заподозрените в терористичната атака във Виена, са жители на Скопие.

Според портала, позовавайки се на неназовани източници, тези лица са имали австрийско и северномакедонско гражданство.

Кметът на Виена Майкъл Лудвиг заяви на пресконференция, че жертвите на нападението са сервитьорка и още трима души, които искали да прекарат вечерта в центъра на града. Той уточни, че една от жертвите е починала във виенска болница от раните си. /БГНЕС

- реклама -