Франция убит свещенник Ислямска държава заложници

Ислямска държава стои зад нападението на църквата в западна Франция

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че двамата терористи, убили свещенника в Сент Етиен ду Руври са от Ислямска държава. По думите му „тази поредна, гнусна атака показва, че Франция се намира във война с Ислямска държава и страната ще се бори снея по всички възможни начини„.

По-рано близката до ИДИЛ агенция Амак обяви, че двама бойци на групировката са извършили атаката. „Извършителите на нападението над нормандската църква са войници на „Ислямска държава“, които извършиха нападението в отговор на призива да се извършват атаки над страните от коалицията на кръстоносците“, пише в съобщение Амак.

Единият от терористите познат на полицията

Мъжете, въоръжени с ножове нахлуват в църквата по време на сутрешната литургия. Те взимат за заложници свещенника, две монахини и двама богомолци. Друга монахиня успява да избяга и да предупреди властите за случващото се. Терористите прерязват гърлото на 84-годишния Жак Амел. Друг от заложниците се намира в тежко състояние, а двама са получили медицинска помощ за леки наранявания.

Сент Етиен заложиници терористи Ислямска държава

Нападателите са застреляни от полицията, когато излезли от сградата. В момента специалните части претърсват цълквата за експлозиви. Разследването показа, че единият нападател е бил картотекиран от разузнавателните служби. Мъжът е бил задържан за известно време по подозрение в престъпно сдружаване с терористична цел, но впоследствие е освободен и му е поставена електронна гривна.

Вече е задържан заподозрян съучастник на атентаторите

Един човек е арестуван в рамките на разследването на заложническата драма, съобщи АФП.

Засега няма информация кой е задържаният и каква е връзката му с атаката.

Шок от варварското убийство

Папа Франциск заклейми „болката и ужаса от това абсурдно насилие“.

Сент Етиен Ислямска държава заложници църква убит

Министър-председателят на Франция Манюел Валс изрази ужаса си от това, което той определи като „варварска атака“. „Цяла Франция и всички католици са ранени“, написа Валс в социалната мрежа „Туитър“.

 

Правителството трябва да действа незабавно. Няма време за губене. Ние сме във война„. Това каза бившият френски президент и лидер на опозицията Никола Саркози по повод последната терористична атака в страната.

Емоцията ни е огромна. Тази ситуация трябва да ни никаква да мислим още по-трезво и най-накрая да разберем, че трябва да променим начина и стратегията на нашия отговор и действия“, каза Саркози.

„Врагът не се спира пред нищо. За него няма нито граници, нито морал. Трябва да бъдем безскрупулни. Никакви правни и други причини не трябва да служат като претекст за ограничаване на действията ни“, подчерта той.

- реклама -