Ислямска държава
Ислямска държава продължава да губи влияние

Ислямска държава губи нови територии в Ирак и Сирия

Групировката Ислямска държава е загубила 12% от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия за първите шест месеца на 2016 г.

Това показва анализът на специализираната в областта на отбраната британска агенция IHS Jane’s, предава АФП.

Ислямска държава обяви през 2014 г. ислямски халифат на част от зоните под неин контрол в обхванатата от гражданската война Сирия и в съседен Ирак. През 2015 г. т. нар. халифат намаля с 12 800 кв. км до 78 000 кв. км или нетна загуба от 14% от територията му. През първите шест месеца на т.г. територията му се сви с още 12%.

В Сирия, където срещу Ислямска държава се бият както подкрепяната от Русия сирийска армия, така и арабско-кюрдският съюз, подпомаган от САЩ и от бунтовници, Ислямска държава загуби на 27 март античния град Палмира. В Ирак пък на 26 юни правителствените сили отвоюваха град Фалуджа.

Джихадистите са обсадени в Минбедж, разположен на главния път между Сирия и Турция, през който се снабдяват. През 2015 те загубиха Тал Абияд, също важен пункт за тяхното снабдяване в Сирия. В Ирак те отстъпиха от Синджар, в северната част на страната, и загубиха Рамади, главен град на сунитската провинция Анбар.

В анализа не се уточнява какъв процент от територията на двете страни контролира Ислямска държава.

На 16 май Пентагонът съобщи, че Ислямска държава е загубила около 45% от завоюваната територия в Ирак и между 16 и 20% в Сирия.

Британската агенция отбелязва също, че месечните приходи на Ислямска държава също са намалели от 80 милиона долара през март 2015 на 56 милиона през март 2016 и от тогава продължават да се свиват – с поне 35%.

Заедно с военните поражения по фронтовете, намалява и вътрешната сплотеност на джихадистите – за това свидетелства нарасналият след януари 2016 г. брой на дезертьорите.

- реклама -