Ислямска държава

Ислямска държава е реорганизира и насочва атаките си в Европа

Въпреки понесените военни удари в Ирак и в Сирия джихадистката групировка “Ислямска държава“ се реорганизира и все повече съсредоточава атаките си извън тези конфликтни зони. Сега главният им таргет става Европа, подчерта експертът на ООН Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност.

Той отбеляза, че едновременно с оказаната съпротива в Мосул и Рака джихадистите са реорганизирали военната си структура, давайки значителна власт на местните командири и повече от всякога се насочват към подготовката и подстрекаването на атаки извън зоните на конфликт.

Като пример той цитира атаките, извършени в Белгия, Франция, Великобритания, Швеция, Русия, Турция и Германия.

Обемът на посланията на групата в социалните мрежи намаля през последните 16 месеца, но заплахата продължава да съществува, тъй като привържениците на ИД извън Сирия и Ирак приемат и разпространяват тази пропаганда, отбеляза Фелтман.

От 16 месеца са намалели също общият брой на бойците на ИД, както и приходите на джихадистката групировка. Но групировката може да разчита на десетки милиони долара месечно, идващи от продажбата на петрол, изнудване, отвличания срещу откуп, трафик на антични предмети и експлоатиране на полезни изкопаеми на териториите, които контролира, като фосфата.

- реклама -