Индонезия

Семейство извършило атаките в Индонезия, „Ислямска държава“ пое отговорност

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападенията срещу три църкви в Индонезия. При атаките бяха убити най-малко 11 души, съобщиха ислямистите чрез своята агенция Амак.

„Атаките на трима мъченици убиха 11 и раниха поне 41 души от охраната на черквите и християните“, гласи позицията на джихадистите.

Подаденият от ислямистката групировка брой на жертвите от експлозиите в Сурабая съвпада с този, съобщен от властите.

Майка се взривила с двете си момичета в една от църквите, а бащата и синовете задействали бомбите при останалите две църкви, обяви полицейският началник Тито Карнавиян, цитиран от ВВС.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо определи атентатите като „варварски“ и разпореди на полицията да намери извършителите, съобщава Reuters.

Досега ИДИЛ е поемала отговорност за няколко атентата в Индонезия, повечето от които са били извършвани от екстремисти от нейното разклонение „Джамаа аншарут даулах“. През януари 2016 г. ИДИЛ пое отговорност за самоубийствена атака в Джакарта, при която загинаха четирима въоръжени с огнестрелно оръжие джихадисти и четирима цивилни. През май миналата година ислямските екстремисти извършиха атаки срещу автогара в Джакарта.

По думите на президента на Индонезия Джоко Видодо терористите са използвали деца като атентатори-самоубийци при атаките срещу трите църкви. Това заяви държавният глава на пресконференция в Сурабая. Той нарече случилото се „варварски, нечовешки акт“.

„Тази терористична атака, за която като самоубийци са били привлечени деца, е престъпление срещу човечеството и няма връзка с религиозни въпроси“, подчерта Видодо.

Индонезия е най-многолюдната ислямска страна в света. През последните години тя стана сцена на поредица атентати, отговорност за някои от които пое ИД, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че атаките срещу църкви са били извършени няколко дни след като петима полицаи и един затворник бяха убити при сблъсъци в строго охраняван затвор в предградие на столицата Джакарта. ИД пое отговорност за този инцидент, но индонезийската полиция отрече джихадистката групировка да е замесена.

- реклама -