Исландия е на път да стане първата европейска страна, свободна от коронавирус

Да, Исландия е отдалечен остров в Северния Атлантик, само с едно международно летище. И да, в него живеят по-малко от половин милион души. Следователно, би било справедливо да предположим, че има късмета да да стане първата държава в Европа, която на практика се е отървала от COVID-19.

Жан Маккензи от Би Би Си търси истината за исландското чудо на острова.

Четвъртък вечер е и младите хора се стичат на караоке вечерта в центъра на Рейкявик, столицата, извиквайки изпълнения на всички класици в микрофона. Те се прегръщат и целуват, докато капчици слюнка летят във въздуха.

Нощите навън, ресторантите, концертите и всичко, за което копнее останалата част на Европа, отново са тук.

Към настоящия момент има само 20 потвърдени случая на коронавирус. Един човек се лекува в болница, а Исландия е имала общо 29 смъртни случая, което се равнява на 8,5 на 100 000 души.

„Подготвям се за тази пандемия от 15 години“, каза Торолфур Гуднасон, главният епидемиолог на Исландия, попитан от Би Би Си как точно се е справил с нея. Гуднасон е назначен да отговаря за пандемията в Исландия от самото начало.

„Решихме веднага какво да направим: да извършим тестове, да проследим контактите и да изолираме всички диагностицирани. Направихме това агресивно, от първия ден“, каза той.

Неговият екип за проследяване на контакти, съставен от реални детективи, е в действие преди Исландия да регистрира първия си случай.

Когато паркирах пред грозен хотел в центъра на Рейкявик, висок, жизнерадостен мъж премахна металните барикади, отваряйки вратата: „Добре дошли в изолационния хотел“, засмя се той.

Гилфи Тор Торстейнсон напуска работа в маркетинга миналия март, за да отвори хотела, където се изпращат хора с диагноза вирус. „В първия ми ден повечето от персонала на хотела напусна, отказаха да участват“, казва той.

Малко по малко той ги убеждава да се върнат и през последната година те имат повече пациенти, отколкото всички болници в Исландия взети заедно.

Всеки ден Торстейнсон носи пълни лични предпазни средства, за да отиде в стаите си и да им прави компания. „Това беше пътуване, без да се знае какво ще донесе денят“, казва той. Сега хотелът има само шепа пациенти.

Но Исландия вече е била в това положение и преди. Първата вълна преминава под контрол бързо и през май 2020 г. обявяват страната за свободна от коронавирус.

Нещата продължават така известно време, но в края на лятото Исландия неочаквано е от по-ожесточена вълна, след като двама туристи, които са положителни, нарушават правилата на изолацията.

Торстейнсон вече бил затворил и се прибрал вкъщи. Той дори организирал огромно тържество, за да празнува целият му персонал.

„Искрено си помислихме, че сме спечелили. Но след това получих обаждането: той се върна. След половин час хотела се отвори отново и хората продължаваха да идват и да си отиват. И все още го правят“, казва той.

Разликата сега е, че те идват директно от летището.

След изкореняването на вируса от обществото, Исландия издигна стоманени граници. От юни миналата година всички пристигащи пътници са под карантина и на летището има задължителни тестове.

„Следващият“, вика медицинска сестра, преди да бръкне с тампон в носа и гърлото още преди паспортния контрол.

Нещо, което на някои държави им отне почти година, за да разберат, Исландия откри за няколко месеца. Ако обществото имаше някакъв шанс да се отвори отново, вирусът трябваше да бъде сдържан при влизане.

Когато попитах Торстейнсон какво е дало на Исландия това предимство, той беше категоричен: „Учените създадоха правилата, а не политиците. Това е важно. Те знаят за какво говорят, а политиците не“.

На всяка стъпка Исландия е следвала науката, водена от професор Гуднасон и неговия екип, без политици да участват в ежедневните брифинги.

Когато по-късно се срещнах с министър-председателя на Исландия Катрин Якобсдотир, ми беше любопитно да разбера защо тя е отстъпила на заден план.

44-годишната жена ръководи лявото зелено правителство на страната от 2017 г. За нея пандемията и политиката са две думи, които не вървят ръка за ръка. Тя разказва колко развълнувана била да настоява за строги тестове, проследяване и изолиране на потенциални инфекции, с надеждата да избегне драстични блокировки в страната, което като цяло успява да направи. Но минаването ми на заден план не означаваше да се успокоя: „Тази пандемия ме държи будна като цяло вече година. Просто ми се иска да свърши и да мога да говоря отново за политика “, казва тя.

Някаква неочаквана помощ се получава от самото начало. В Рейкявик се намира една от водещите световни компании за човешка генетика, водена от Кари Стефансон, енергичен мъж на около 70 години, постигнал статут на знаменитост в Исландия.

В рамките на няколко дни след пристигането на вируса на острова, Стефансон се съгласява да предаде своите модерни лаборатории в ръцете на учените, за да проследи разпространението.

„В началото това изглеждаше като изчезване на човечеството, така че тръгнахме с пълна сила“, казва Стефансон.

„Ние сме малка общност. Всички знаеха, че можем да направим това, така че беше ясно, че трябва да го направим.“

Оттогава неговите екипи са проследили всеки положителен случай, за да разберат как се разпространява и променя. Той посочва, че тъй като вирусът мутира при всяко четвърто предаване, в 25% от случаите, те могат да открият кой на кого го е предал.

Той не се съмнява, че това е помогнало на Исландия да застане начело. „За мен беше забавно време. Чувствам се малко виновен да го призная, но беше вълнуващо“, казва той.

В продължение на месеци Исландия успява да предотврати влизането на британския вариант в страната, като задържа случаите на границата.

Но докато екипът на Би Би Си е на острова, екипът на Кари Стефансон регистрира първият случай, който е предаден на друг човек.

Този човек беше отишъл да работи в болница и след това на концерт с още 800 души, където общували в бара по време на антракта.

Изглеждаше като бедствие. Но тук станах свидетел на пълната сила на мощната система за проследяване на контакти на Исландия в действие.

В рамките на часове са установени всички контакти и в рамките на дни са тествани над 1000 души. Установени са още два случая и всички заразени са прехвърлени в изолационния хотел.

Изненадващо, вариантът е задържан, неспособен да предизвика хаоса, наблюдаван в други части на Европа в момента.

„Обикновено сме доста бунтовна нация, но процъфтяваме в криза“, гордо казва Стефансон.

Освен науката, невъзможно е да се пренебрегне ролята на уникалната география на Исландия за нейния успех. Този вулканичен остров, с всичките му изригвания и лавини, е свикнал да се справя с бедствия.

В продължение на седмици Исландия преживява поредица от хиляди земетресения на ден и стана ясно, че пандемията е просто поредната катастрофа, с която трябва да се справим. Премиерът дори призна, че е имала едни и същи екипи, работещи и за двата.

Гилфи Тор Торстейнсон е в добро настроение в изолационния хотел въпреки новите си пациенти.

„Ние контролираме нещата“, усмихва се той предизвикателно. „Това е духът, който поддържаме. Ние печелим винаги“.

Но той все още не е готов да празнува: „Няма повече прощални партита. Още не“.

- реклама -