Искрен Веселинов ВМРО Обединени партиоти политики доходи пенсии демография бедност

Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ за FN: Истинската промяна се състои не в нови партии и лица, а в нови политики и идеи

В навечерието на предизборната кампания Flashnews потърси основните политически сили, за да получи отговори на въпросите, които всеки от нас би искал да зададе на претендентите за властта.
Какво предлагат политиците по време на кампанията и след това – вижте отговорите на Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Искрен Веселинов

 

Искрен Веселинов е юрист, строителен инженер, основна политическа фигура в Русе. Той е заместник-председател на ВМРО, общински съветник и директор на Центъра за демографска политика. Народен представител в 43-ото Народно събрание от групата на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, избран от 19 МИР Русе, член на постоянните комисии по председател на постоянната комисия за наблюдение на КЕВР.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

FN: Какво различно смятате да предложите на българските избиратели по време на предизборната кампания?

Почти три десетилетия политици и партии разединяват българите. Карат ги да избират между ляво и дясно, между либерализъм и социализъм, между Вашингтон и Москва и т.н. Правят го, за да не забелязваме как станахме най-бедната, най-болната и най-нещастната нация в Европа, заплашена от скорошно изчезване. Сменят партиите, лицата, но лъжите, корупцията и безотговорността остават, а това са пороците на системата. Различното е, че ние никога не сме били част от тази система, а напротив – променяли сме я. Ние ще излезем на тези избори с единствената истинска алтернатива – подмяната на левите и десните идеологеми със здравия патриотизъм, с върховенството на националния интерес.

FN: Как смятате да се преборите с апатията и недоверието на избирателите?

Това не може да стане само с една предизборна кампания. Апатията се преодолява с доверие. Това е смисълът на цялостното ни политическо поведение – борим се за каузи, не забравяме поетите ангажименти и предлагаме решения.

FN: Всички говорят за промяна! Как Патриотите смятат да отговорят на общественото настроение?

Нашето обединение е отговор на тази тенденция. Светът се променя, Европа се променя – рухват либерални митове, които се оказаха разрушителни за развития свят. Това до голяма степен е функция и на дейността на организации като нашите, които десетилетия показваха пороците на системата. Ние първи поставихме теми-табута: демографската катастрофа, циганизацията, битовата престъпност, заплахата от радикалния ислям и тероризма. А също нова политика за доходите и пенсиите, което е много актуално сега. Днес всичко това е част от дневния ред на обществото и то трябва да избере дали ще се довери на тези, които от години предлагат решения – като нас, или на поредния „политически проект”.

В това се състои истинската промяна. Не нови партии или лица, а нови политики и идеи.

FN: Как оценявате програмите на политическите Ви опоненти?

Основните ни опоненти са приели на въоръжение ред чужди за тях тези, защото искат да отговорят на обществените очаквания. Фалшът обаче личи. Всеки би си задал въпрос например защо днес обещаваш високи пенсии, когато вчера си напуснал властта, клеймейки като популизъм същата идея. Общо взето се е получило „дървено желязо“.

FN: Кои са партиите, чиито платформи се доближават най-вече до тази на Обединените патриоти?

Не мисля, че има кой знае какво приближение. Ние извеждаме нашата платформа от основните национални проблеми и търсим средствата за постигане на главната цел. Има програми, при които съвпадат отделни виждания, но не и концепцията и функционалните връзки между политиките. Затова важно е да получим достатъчно подкрепа, за да можем да изпълним програмата си в цялост, а не само отделни нейни точки, както през последните две години.

FN: Кога българите ще започнат да живеят по-добре?

Когато си изберат управление, за което е важен интересът на народа, а не на международни фактори или транснационални компании. В това отношение патриотизмът няма алтернатива.

FN: Когато влезете в новия парламент, кое е първото нещо, с което ще се заемете?

България е обект на постоянна външна намеса. Това трябва да се прекрати. Не бива да се допуска финансиране на партии, вероизповедания или НПО от чужбина. В това най-активна е Турция, но не само. Искаме тези институции, които оформят общественото мнение, да са независими и водени само от националния интерес.

FN: Как ще спрете изтичането на мозъци от държавата?

Нова политика за повишение на доходите. Тя е свързана и с промяна в структурата на икономиката ни, пренасочването ѝ към приоритетни отрасли с висока принадена стойност – индустрия и високи технологии. Ако не създадем условия за реализация тук, в глобалния свят никого не можеш да спреш да си търси късмета другаде.

FN: Мястото на България между Европа, САЩ и Русия – какви трябва да са външнополитическите приоритети?

Често говорим за балансирана външна политика – превърна се в клише даже, но е факт. България трябва да е независима при вземане на решения и да следва единствено националния си интерес. Ще си позволя и една корекция на въпроса, защото сме в Европа, а не между нея и някой друг. Ние сме част от Европа и трябва да бъдем активна част, а не наблюдател и изпълнител на поръчения. Затова ни трябва и повече активност при формиране европейските политики. Тези за опазването на границите и отблъскване на мигрантското нашествие пряко ни касаят. Трябва да се присъединим към страните от Централна Европа, които показват характер и постигат не малко.

FN: Къде е тънката граница между защитата на националната идентичност и ксенофобията? Какво трябва да направи държавата, за да защити националния интерес?

Няма нищо общо между едното и другото. Ксенофобия в България няма или е присъща за някои маргинални групи. Липсата на държавна политика за недопускане на заселването на чужди по вяра и манталитет мигранти, които могат да разрушат крехкия етно-конфесионален баланс в страната е обаче факт. Този факт създава напрежение и страхове. Неотдавна евродепутатите на БСП и ДПС гласуваха за резолюция на ЕП в подкрепа на имигрантите, като средство за набавяне на работна ръка. Кристалина Георгиева, емблемата на ГЕРБ, виждаше в тях решение за демографската криза. Това са пагубни заблуди! Хората са прави да се боят, че безотговорни политици могат да превърнат страната ни в гето.

FN: Ще се борите ли за промяна на избирателната система и въвеждане на мажоритарен избор?

И в момента такава възможност дава преференциалното гласуване. Коментирали сме като подходяща за страната ни подобна на немската избирателна система, която създава баланс между мажоритарното начало и политическото представителство. Мажоритарната система в два тура с абсолютно мнозинство, която беше наложена пропагандно на референдума, е опасна според нас. Няма я в нито една европейска държава. Характерна е за Африка и Средна Азия, където не може да се говори за демокрация. Впрочем работила е по съветски образец и в България над 40 години без да даде добри плодове. Много се говори за това, за съжаление след протичането на самия референдум и експертите единодушно я отхвърлят.

FN: БГ еврокомисар – личност и предпочитан ресор?

Не мисля, че някой от еврокомисарите ни досега е допринесъл с нещо за България независимо от ресора си. Това се оказва добра позиция за високоплатени чиновници. Затова важен е човекът и неговата жива връзка с България, желанието да промени нещо в ЕС в полза на обикновените българи.


Още за инициативата на FLASHNEWS и мненията на другите политически сили вижте тук

- реклама -