Искате ли супер памет: Яжте тези пет храни

Искате ли супер памет: Яжте тези пет храни? Ако искате  да имате супер памет –  наблегнете на тези 5 храни. Това ни съветват експертите.

Функционирането на мозъка зависи от много фактори, включително генетика, начин на живот и хранене. Според експертите микроелементите играят ключова роля за поддържането на паметта и мозъчната функция.

Най-добрите храни за паметта:

Необходимите на мозъка ни микроелементи могат да се приемат от храната. Мозъкът ни се състои от 75% вода. Дехидратацията може да намали умствената дейност. По отношение на храните, най-полезни са:

Риба – сьомгата, рибата тон и сардините са богати на омега-3 мастни киселини, които влияят върху развитието на невроните и запазват паметта.

Плодове – черешите, ягодите, къпините и боровинките подобряват притока на кръв към мозъка и забавят свързаното с възрастта намаляване на паметта.

Ядки – бадемите, орехите и лешниците съдържат витамин Е, който предпазва мозъчните клетки от увреждане.

Зеленолистни зеленчуци – спанакът, марулята и зелето са богати на витамини Е и К и фолиева киселина, които предотвратяват когнитивния спад.

Минералите също са важни за паметта.

Желязо: Този елемент е важен за транспортирането на кислород до мозъка и нервните клетки. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, която е свързана с проблеми с концентрацията и паметта.

Йод: Йодът е важен за нормалната функция на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма и производството на важни за мозъка хормони.

Магнезий: Този минерал играе важна роля в предаването на нервните импулси и синтеза на невротрансмитери като серотонин и допамин.

Цинк: Цинкът е важен за поддържане на структурата и функцията на мозъчните клетки и защита срещу оксидативен стрес.

Селен: Селенът помага за защита на мозъка от оксидативен стрес и поддържа нормалната функция на нервните клетки.

Калий: Калият е важен за поддържане на нормалния потенциал на нервните клетки и предаването на нервните импулси.

Фосфор: Фосфорът е важен за образуването на ДНК и РНК, които са основните компоненти на нервните клетки.

Витамин D: Витамин D е важен за поддържането на здрава нервна система и може да играе роля в предотвратяването на депресия и други психични разстройства.

- реклама -