кредити

Ново 20: Искат застраховка при кредит за ремонт

Все повече банки натискат клиентите си да сключат задължителна застраховка имот, ако искат да изтеглят кредит за ремонт на апартамента, показа проучване на „Телеграф“.

В много от трезорите това е задължително условие, дори да искате да вземете заем от 5000 лв.

Това изискване е гаранцията за обезпечаване на кредита, съобщи за „Телеграф“  финансовият анализатор Десислава Николова от moite pari.

Условие

Според Николова предимството на условието да сключите полица при кредита е, че тя се поема от банката, което води до по-нисък годишен процент на разходите. Има и случаи обаче, в които застраховката се плаща отделно.

Експертът подчерта, че когато стане дума за застраховки и сключването им е важно хората да знаят, че банката няма право да ги задължи полиците да са при точно определена компания.

Трезорът може да работи с две или три фирми, но ако клиентът е сключил застраховка вече по друга причина, може да иска да си я запази. В този случай той трябва да представи на банката конкретните рискове, свързани с тази застраховка.

Ако те отговарят на изискванията от трезора, тогава независимо от компанията полицата трябва да бъде зачетена, категорична беше Николова.

Тя каза още, че когато кредитът е нецелеви, не се доказва с документи за какво ще се ползва.

Ако е целеви, за ремонт например, не е добре клиентът да иска да изтегли парите за това, но да ги ползва за друго. Ако излъжете банката, тя може да откаже да ви отпусне пари, ако прецени, че декларираните данни не съответстват, изтъкна експертът.

Промоции

Има и банки, които нямат задължително изискване, но тъй като не са много, рекламират това като промоция. Друга отстъпка, с която се хвалят някои финансови институции, е, че свалят с около процент и половина от лихвата по кредита, ако работодателят ни превежда заплатата в същата банка. Сред офертите е да изтеглим кредит за ремонт и вместо годишен лихвен процент от 6,95 на сто пада на 5,50 процента, ако надницата ни минава през същия трезор. Други банки имат промоционални условия по таксите за разглеждане на документите за заема. При повечето тя е около 100 лв. Има финансови институции, които я свалят наполовина за по-малки изтеглени суми. Други банки дават като предимство, че при одобряване за кредит разглеждат доходите на цялото семейство, а не само на човека, който кандидатства за заема. Това увеличава и шансовете за положителен отговор, коментираха банкови служители.

Размери

В повечето банки минималната сума, която може да се изтегли за ремонт, започва от 5000 лв. и стига до 700 000 лв. Годишният лихвен процент зависи от размера на сумата, която искате да ви дадат. Ако например изтеглите 120 000 лв. за 30 години, тогава той ще бъде около 3 процента и ще имате общо 360 погасителни вноски. Променливият лихвен процент в случая ще бъде 2,89 на сто за целия срок от заема. Обикновено трезорите превеждат парите около 24 часа, след като одобрят клиента. Таксите за предсрочно погасяване тръгват от 1 процент, когато оставащият период на кредита е по-голям от 1 година, и са около 0,50%, когато е по-малък.

Теглят 20 бона

Около 20 000 лв. е средната сума за ремонт, която са теглили клиентите специално на нашия клон, обясниха банкови служители от София. Според тях тази сума е повече от достатъчна за пълно обзавеждане и ремонт на нов апартамент. Въпреки това размерът на исканите пари варира. Има и хора, които предпочитат да изтеглят по-малка сума за по-къс период на изплащане.

По думите на експертите много хора говорят с шефовете си да променят банката, в която им превеждат месечната заплата, за да се възползват от намалението, което предлагат трезорите.

Обновяването на покрива удари 65 лв.

Цените на ремонтите продължават да растат през зимните месеци, показа проверка на „Телеграф“. Сред най-скъпите услуги са ремонтите на покриви. Само за труд, почистване на основата, полагане на покривно фолио, както и монтаж на битомни керемиди излиза 65 лв. на квадрат. Ако искате само да смените старите керемиди, цената е с 2 лв. по-ниска на квадрат. Гаранцията, която дават строителите, е между 7 и 25 години в зависимост от ремонтните дейности. За вътрешния ремонт цените са като миналата година. Между 24 лв. и 28 лв. за квадратен метър е цената за обшивка от гипсокартон в зависимост от вида на конструкцията. За преградна стена от гипсокартон ще ви вземат между 35 и 80 лв., а за таван – 32-38 лв.

- реклама -