Москов партия КОД

Искат оставката на здравния министър заради пръстовите отпечатъци

С протест пред здравното министерство граждани ще искат оставката на Петър Москов заради въвеждането на пръстови отпечатъци в болниците.

Протестът е насрочен за 12:00 часа пред сградата на Министерството на пл. “Света Неделя”.

Събитието се организира във Фейсбук и е свързано с пилотните тестове на системите за пръстови отпечатъци.

“Искаме незабавната оставка на министър Москов заради това, че принуждава потърпевшите от системата хора, които я финансират, да могат да я ползват само срещу пръстови отпечатъци, като престъпници!“, смятат организаторите на протеста.

„Заради „реформата“, която се състои в приватизиране на здравеопазването, дискриминиране на децата с увреждания, затрудняване достъпа им до здравни услуги. Заради всичките нормативни актове, които падат в съда. Заради унищожаването на Фонда за лечение на деца в чужбина. Заради грубото, нагло и безпардонно отношение и към пациентите, и към лекарите, които не подкрепят псевдореформите му. Оставка и разследване!”, се казва още в призива.

От миналата седмица в четири болници започнаха тестове на системата за пръстови отпечатъци. Системата трябва да бъде въведена във всички болници, поликлиники и аптеки от октомври атази година.

Здравното министерство: Страх ги е да има контрол

Няма притеснения сред хората, които си вършат работата. Притеснението е сред тези, които правят нарушенията. Така коментира предстоящия протест зам.-министър Ваньо Шарков пред БНТ.

Шарков отново подчерта, че устройствата всъщност не взимат отпечатъци, а генерират уникален идентификационен номер.

„На база този номер всеки може да провери дали касата плаща или не за неговото лечение. Чрез приложение на смартфона може да се получат данни, че някой е поискал да се плати за него в лечебно заведение. Това е уникална възможност, която се предоставя за първи път“, добави Шарков.

По думите му, подобна система вече работи в много страни.

- реклама -