Искат да плащаме ток и без да го ползваме

Искат да плащаме ток и без да го ползваме. Предлагат да бъде въведена “такса електромер” на база присъединена мощност. В повечето страни няма подобни такси. Скриха

поисканото поскъпване на електроенергията от 1 юли.

Домакинствата да плащат сметка за ток дори и за апартаменти и вили, в които никой не живее и няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителни дружества.

От “Електроразпределителни мрежи Запад” са внесли

в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искане от 1 юли 2024 г. битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде определена на база предоставена мощност за всеки ден от месеца. Така за месеците с 31 дни домакинствата ще трябва да плащат по-висока такса отколкото за по-късия месец февруари,

ако КЕВР одобри искането.

От “Електроразпределение Юг” са внесли искане в КЕВР битовите абонати да плащат такса за достъп до електроразпределителната мрежа, която да бъде еднаква за всеки месец от годината и да бъде плащана за всяка точка на потребление.

Това означава, че при евентуално одобрение от страна на КЕВР таксата ще трябва да бъде плащана за всеки имот, който е присъединен към мрежата и има отделен електромер, дори да става въпрос за гараж или необитавана вила.

В публикуваната от КЕВР информация поисканите цени от

електроразпределителните дружества (ЕРП-та) за достъп до електроенергийната мрежа са скрити чрез “xxxx”.

А от заявлението на “Електроразпределение Север” дори не става ясно дали и те искат битовите абонати да плащат такса да достъп, дори без за потребяват ток.

Да бъде въведена “такса електромер” от енергийните дружества

искат от години, но досега не им позволяват. Подобна такса би засегнала собственици на ваканционни имоти, които са обитавани само през няколко месеца от годината, селски къщи и вали, в които не живеят постоянно хора, както и на много апартаменти в големите градове, в които никой не живее.

Читатели на “Труд news” коментираха, че искането на ЕРП-та е подобно на това, някой да поиска да плащаме за бензин, само защото имаме автомобил, дори без да го караме, защото бензиностанцията има постоянни разходи, независимо от това дали

днес решим да заредим гориво или не.

От “Електроразпределение Юг” дават и примери как в други страни потребителите плащат такса дори без да има потребление на електроенергия. Например в Австрия всички битови клиенти плащат фиксирана такса мощност обикновено в размер на 30 евро годишно и фиксирана такса за измерване.

В Испания и Италия мрежовите тарифи за битови клиенти

се състоят от три компоненти: такса точка на присъединяване, такса предоставена мощност, и такса за kWh пренесена енергия.

В Холандия мрежовите тарифи за бита се определят изцяло

от присъединената мощност. Във Франция разходите, предизвикани от крайния клиент за поддръжката на електроразпределителната мрежа, са изчислени като отношението между потребената енергия и присъединената мощност.

Подобно е положението и във Великобритания. От предоставената справка от ЕРП-то става ясно, че в шест страни от ЕС плащат такса дори да не потребяват електроенергия.

Това показва, че в останалите над 20 държави от ЕС няма

такава практика, включително в страни като Германия, Португалия, Белгия, Румъния, Хърватия и Гърция.

Газът е много по-евтин от прогнозите

КЕВР: Не може „Топлофикация София“ да иска с 29% по-евтино парно

В Бургас искат повишение с 24,5%. От „Топлофикация София“ поискаха поевтиняване на парното, но от топлофикациите в Бургас и Велико Търново искат поскъпване.

„Топлофикация София“ поиска поевтиняване на парното

в столицата с 29,1% от 1 юли, но според КЕВР това е нарушение на правилата. В подаденото в КЕВР заявление за цената на парното за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. от „Топлофикация София“

ясно са записали, че предлагат цена от 97,78 лв./МВтч.,

без ДДС, която отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период от 1 юли 2023 г до 30 юни 2024 г.

През изминалата зима домакинствата в  София плащаха

рекордна цена на парното, въпреки поевтиняването на газа, защото при определянето на цената на парното в средата на миналата година прогнозите бяха за значително по-скъпо гориво. През февруари омбудсманът Диана Ковачева дори поиска от КЕВР да намали цената на парното заради поевтиняването на газа.

Но КЕВР не откликнаха на призива

на омбудсмана. Сега от КЕВР посочват, че съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия, „Топлофикация София“ е посочило в заявлението си цена на парното от 125,08 лв./МВтч., което е поевтиняване само с 9,3%. Същевременно поевтиняването на газа е много по-голямо.

През април 2023 г. цената на газа

беше 98,16 лв. за мегаватчас, а през април 2024 г. беше 57,95 лв., което е намаление с над 40 на сто.

В отговор на разпространеното по-рано съобщение от КЕВР

от „Топлофикация София“ подчертават, че с направеното ценово заявление дружеството по никакъв начин не нарушава разпоредбите на Закона за енергетиката и то е изготвено при спазване на всички нормативни документи, както и всички наши предходни ценови предложения.

„В него ясно е посочено, че предложената цена

от 97,78 лв/МВтч включва в себе си корекция от надвзет приход по чл. 8, ал. 10 от Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия, вследствие на по-ниските цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии през изтичащия регулаторен период.

Считаме този подход за коректен и открит спрямо

потребителите на топлинна енергия с оглед на това, че отразява очакванията за ценовите равнища през следващия регулаторен период, предвид динамиката на пазарите.

Изразяваме несъгласие с позицията на КЕВР, че този

подход води до продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, тъй като в ценовото заявление, дружеството е заложило  корекция от надвзет приход равнопоставено и при цената на електрическата енергия.

„Топлофикация София“ никога и по никакъв начин не е инициирала

прилагане на кръстосано субсидиране, а само следва наложения от регулатора модел през последните години“, заявяват от „Топлофикация София“.

От „Топлофикация Бургас“ предлагат цена на парното от 1 юли 118,52 лв. за мегаватчас, при 95,20 лв. в момента, което представлява ръст с 24,5%. От Топлофикация „Велико Търново“ са поискали цена от 331,83 лв. за мегаватчас при 131,82 лв.

в момента, което е ръст с над 150%.

АЕЦ “Козлодуй” ще коригира поисканото 30% увеличение

Тушират поскъпването на тока за бита от 1 юли

Част от факторите, които биха допринесли за поскъпване на тока за бита от 1 юли 2024 г., ще бъдат премахнати. Първоначално от АЕЦ “Козлодуй” внесоха в КЕВР заявление за повишаване на цената на доставяния за бита ядрен ток с 30%. Дружеството поиска тарифата му за домакинствата да бъде повишена от сегашните 63,48 лв./МВтч без ДДС на 82,52 лв.

Но в четвъртък министърът на енергетиката

Владимир Малинов заяви, че е провел срещи с ръководствата на АЕЦ “Козлодуй” и на Български енергиен холдинг и в резултат от ядрената електроцентрала още в понеделник ще внесат ново заявление в КЕВР с искане за по-ниски цени за бита. Министърът обясни, че

АЕЦ “Козлодуй” няма да иска поскъпване на тока с 30%,

но не уточни каква цена ще поиска централата. Първоначално поисканата цена ще бъде коригирана чрез оптимизиране на планираните разходи за следващия ценови период от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г., обясни министърът.

Втората стъпка, която ще бъде направена,

за да няма голямо поскъпване на тока от 1 юли, е свързана с Фонда “Сигурност на електроенергийната система”. Обсъдих с премиера Димитър Главчев и с министъра на финансите Людмила Петкова възможността правителството да компенсира дефицита във Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, заяви министър Малинов. Дефицитът във фонда в момента е 432 млн. лв., а до края на юни ще нарасне на 530 млн. лв.

Преди КЕВР да вземе решение за цените на тока за бита

от 1 юли правителството ще вземе мерки, за да компенсира дефицита и това да не се отрази на цените за бита, заяви министър Малинов.

В резултат на тези предприети мерки, ако има поскъпване

на тока за бита от 1 юли, причината за това ще бъде държавната ТЕЦ “Марица изток 2”. От подаденото в КЕВР заявление става ясно, че НЕК смята да достави за домакинствата 2,6 ГВ от ТЕЦ на цена от 273,75 лв./МВтч за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г.

Вероятно тази електроенергия ще бъде доставена

именно от ТЕЦ “Марица изток 2”. Токът от възобновяеми източници доведе по поевтиняване на електроенергията на фондовата борса. А заради плащаните от ТЕЦ “Марица изток 2” квоти за вредни емисии себестойността на произвежданата от централата електроенергия е над пазарната цена на тока.

Затова чрез квотите за ток от ТЕЦ-а за бита се осигурява

дейност на електроцентралата. От 1 юли 2023 г. беше повишена квотата на електроенергията от ТЕЦ-а за бита, което доведе до поскъпване на тока за домакинствата. Ако подобна мярка за осигуряване на работа на въглищната централа бъде предприета и сега, това може да доведе до

поскъпване на тока за домакинствата.

“Боташ” ще направи отстъпка от 11,5 млн. лв.

Вдигат цената на газа с 8 на сто от 1 юни

Поскъпване на газа с 8% от 1 юни ще поиска “Булгаргаз” от КЕВР, обяви изпълнителният директор на дружеството Веселин Синабов. Първоначално е планирано газът да поскъпне с 11 на сто от началото на следващия месец.

Но между “Булгаргаз” и “Боташ” е постигнато споразумение

и турската компания ще направи отстъпка в размер на 11,5 млн. лв. от дължимите такси за резервиране на капацитет за месец юни, обясни министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Проведен е и търг за доставка на втечнен природен газ

през юни, на който 10 компании са подали оферти. Победител в конкурса е “Боташ”. В търга 70 на сто от комплексната оценка на офертите е цената, а останалите 30 на сто са на база начина на плащане.

От турската компания са предложили “Булгаргаз” да не плаща авансово,

а 20 дни след доставката. Това ще позволи поскъпването на газа от 1 юни да не бъде с 11%, а с 8 на сто.

С цел реализация на капацитета за доставка на газ през мрежата на “Боташ”, който беше договорен от “Булгаргаз”, ще бъдат обявени два търга, обяви министърът на енергетиката.

В първия търг ще бъде предложена услуга за регазификация,

съхранение и пренос на втечнен природен газ от турския терминал до България. Който спечели търга ще плаща такса за ползване на капацитета на “Булгаргаз”, с което държавното дружество ще плаща задълженията си към турската компания “Боташ”.

Вторият търг е за прехвърляне на права и задължения към компания,

която има желание да вземе част от капацитета за регазификация и пренос на газ от 1 юли до края на годината. Целта на тези търгове е да бъде намерена реализация на договорения от “Булгаргаз” капацитет за ползване на мрежата на “Боташ”, който в момента не се използва.

Заради подписания договор с “Боташ”, “Булгаргаз” плаща за резервирания

капацитет, дори да не го ползва. Сключеното през януари 2023 г. 13-годишно споразумение с “Боташ” е за резервиране на годишен капацитет от 1,850 млрд. куб. м за регазификация на турски терминали, съхранение и пренос на втечнения газ до българската граница.

Чрез сегашните търговете някои компании може да поискат да ползват

част от този капацитет за доставка на газ в България или дори през българската газопреносна мрежа към други страни от Европа.

Претендираме за 400 млн. евро от „Газпром“ за спрените доставки

Министърът на енергетиката Владимир Малинов обяви, че “Булгаргаз” ще поиска 400 млн. евро от “Газпром Експорт” заради спрените доставки на газ.

Новото ръководство на “Булгаргаз” е взело решение и ще претендира за претърпени вреди

от над 400 млн. евро в резултат на прекратяването на доставките на природен газ от “Газпром Експорт” през април 2022 г., каза министърът на енергетиката Владимир Малинов. Повече от две години забавяне е неприемливо, ще бъде даден срок не повече

от месец за доброволно плащане, след което ще бъде заведен иск

пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж, коментира министърът.

Претенциите за 400 млн. евро са на база извършен правен анализ и финансов анализ за размера на претендираната неустойка,

като са ползвани и външни международни кантори за тази цел.

Искането за плащане става повече от две години след спирането на руския газ за “Булгаргаз”. Подаването на газ към България беше прекратено след започването на войната

в Украйна и предприетите мерки от страна на ЕС към Русия въпреки договора между двете компании, който изтече в края на същата година.

- реклама -