Бобов дол

Искат анкетна комисия за концесията на мини Бобов дол – ВИДЕО

Министърът на икономиката и енергетиката настоя Народното събрание да направи комисия, която да разследва концесията на мини „Бобов дол“. Това стана ясно по време на извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетика този следобед, посветено на стачката в рудник „Бабино“.

Нарушенията на концесията

5112902Теменужка Петкова разкри, че концесията на мините е трябвало да влезе в сила след тяхната приватизация, която не се е случила и до ден днешен рудниците остават 100% държавна собственост.

„През 2005 годинa мини „Бобов дол“ са дадени на концесия за 35 години. В договора има една много важна клауза, от която става ясно, че той ще влезе в сила само тогава, когато се промени собствеността на мините. През 2007 се взима друго решение на МС, в което се казва, че се дава право на мини „Бобов дол“ да прехвърли правата си по договора за концесия на „Ураново“.

Според енергийния министър прехвърлянето на концесията е било незаконно.

Дължат на държавата над половин милион лева

Концесията и последвалия договор са подписани от Румен Овчаров – министър на енергетиката по това време. Впоследствие концесионерът се преименувал от „Ураново“ на „Въгледобив Бобов дол“.

Дружеството изобщо не е плащало на държавата никакви концесионни такси. Давността на плащанията за първите пет години е изтекла през 2012 г. От тогава насам концесионерът дължи на държавата 560 хил.лв. – главница и лихва, съобщи министър Петкова.

5112904

Концесионерът не спазвал безопасни условия на труд

Вижте повече подробности във видеото:

На заседанието на комисията по енергетика присъства и социалният министър Зорница Русинова която съобщи, че до момента има направени 6 проверки в предприятието. От началото на годината със съставени 8 акта за нарушения, има подадени уведомления и за съкращаване на работници в Агенцията по заетостта.

Тя напомни, че са се заели с намиране на възможности за реализация на оставащите без работа работници, основно при тези с квалификации и умения. В региона имало над 300 свободни работни места.

- реклама -