Привържениците на Брекзит водят. Засега

Предварителните проучвания относно нагласите преди референдума за или против оттегляне на Великобритания от ЕС на 23 юни, показват почти равен резултат на двата лагера. От месеци крехката преднина на двата лагера се променя непрекъснато.

Анкетата на „WhatUKThinks” показва, че сега с нагласа за излизане от Евросъюза са 51% от гласоподавателите, а искащите оставане са 49%.

Агенцията „YouGov” публикува резултатите от свое допитване, в което въпросът към анектираните е дали биха гласували за „излизане”, ако това ще означава да имат 100 паунда на година по-малко.

Бюлетина

При тези обстоятелства 44% от анкетираните биха гласували да се излезе от ЕС, докато 42% да се остане.

Новините предизвикаха рязко обезценяване на британския паунд спрямо американския долар на валутните пазари.

Евентуалните икономически проблеми на Великобритания са основният аргумент на искащите оставане в евросъюза, водени от премиера Дейвид Камерън.

Дейвид Камерън

За другия лагер, в който са хора като крайният националист Найджъл Фараж и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, основният проблем е голямата имиграция на Острова. Става дума за граждани от други страни в ЕС като Полша, Румъния и България.

Борис Джонсън

Влизането във Великобритания на  работници от тези страни е рекордно високо според последни данни. Вероятно това е довело и до промяна в настроенията.

Самият Камерън, който се оказа в опозиция в собствената си Консервативна партия като Джонсън, също обещава на британците намаляване на броя на мигрантите, но предупреждава за икономически колапс при излизане от ЕС.

Според премиера такова решение ще доведе до рецесия, години на финансова несигурност и по-слаба външна търговия.

Комбинацията от тези фактори ще е „бомба” за британската икономика, смята Камерън, който през последните седмици имаше няколко съвместни участия с представители на лейбъристите и други партии, подкрепящи оставане.

- реклама -