Искаш да разбереш кога ще умреш? Вече е възможно

Учени от университета в Източна Англия разработиха приложение, което позволява да се разбере на каква възраст ще умре човек, пише „Сън“.

За да създадат „калкулатора“, експертите са използвали данни за здравословното състояние на повече от 100 000 души на възраст над 60 години. Техните жизнени показатели са наблюдавани на всеки шест месеца. Въз основа на получената информация експертите са формирали 648 „рискови профила“, които са в основата на приложението.

„Калкулаторът“ използва показатели като пол, настояща възраст, индекс на телесна маса, лоши навици и хронични заболявания. Има и по-малко очевидни фактори: кръвно налягане, нива на холестерол в кръвта, местоживеене и дори раса.

„Това приложение ще помогне на хората да мислят за това как да увеличат продължителността на живота си“, цитира публикацията ръководителя на групата за разработка на приложения Елена Кулинская.

Създателите на „калкулатора на смъртта“ отбелязват, че той изчислява средните параметри на продължителността на живота, без да се фокусира върху много индивидуални характеристики. Те подчертават, че основната цел на приложението е да даде на потребителя „храна за размисъл“ относно здравето му.

- реклама -