Искаме газ от Турция, преговаряме за терминалите

Искаме газ от Турция, преговаряме за терминалите. България преговаря с Турция за дългосрочно споразумение за природен газ, съобщи турският ежедневник Стар днес. Българският енергиен министър Росен Христов заяви, че се водят преговори за използване на 1 милиард куб.м. годишно капацитет от турските терминали за втечнен природен газ (LNG).

Русия, която доставя повече от 95% от нуждите на балканските страни от природен газ, спря доставките  за България през април, след като страната отказа да плаща в рубли.

Сега България търси алтернативи и преговаря с Турция за ново споразумение за природен газ.

В изявлението си пред репортери Христов заяви, че не са имали проблеми при закупуването на втечнен природен газ до сега, но проблем е съхранението му.

Министърът сподели, че сега България използва терминала за LNG Revithoussa в Гърция. „Този ​​терминал е много натоварен. Нашето споразумение за плаващото съоръжение за съхранение на LNG в Дедеагач ще започне през 2024 г. Все още се нуждаем от допълнителен милиард куб.м. годишно капацитет от Турция. Ние преговаряме за това, като се предвижда да получим газа от LNG терминалите от мрежата на турската компания БОТАШ до нашата граница, допълни той.

Христов добави, че България може да използва всеки терминал в Турция. Очаква се да бъдат подписани споразумения с различни доставчици на LNG за сигурност на доставките.

Годишното потребление на природен газ в България е около 3,5 милиарда кубически метра се подчертава в публикацията.

- реклама -