ЕС иска разговори със САЩ заради готвена забрана за лаптопи в самолетни салони

Станстед

Европейският съюз поиска спешни преговори със САЩ заради евентуалното

разширяване на забраната пътници в самолети на авиокомпаниите да взимат в ръчния си багаж и да използват по време на полети преносими компютри (лаптопи)

Това предаде Ройтерс.

Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да разшири забраната, която засега се отнася за полети от 10 летища. Те се намират главно в ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар и Турция. Като в нея бъдат добавени и някои европейски страни. Основанията на американските експерти по въздушна сигурност са, че с такива електронни устройства в салона с пътниците може да бъде вкарано взривно устройство.

В писмо до министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джон Кели и до министърката на транспорта Илейн Чао Еврокомисията изтъква, че информацията за подобни заплахи, отнасящи се до европейски летища, трябва да бъде споделяна. „Ние отново изказваме нашата готовност за конструктивен диалог. И предлагаме спешни срещи както на политическо, така и на техническо равнище. За да преценим заедно риска и да обсъдим възможни общи мерки“, пишат в писмото си еврокомисарката по транспорта Виолета Булц и еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Решение по въпроса още не е взето

Но всякакви ограничения за лаптопите ще се отразят зле на големите европейски авиокомпании. Сред тях са Луфтханза, Ер Франс-КЛМ, Бритиш еъруейз. Източници от бранша, цитирани от Ройтерс, са заявили, че авиокомпаниите и летищните власти вече работят над евентуални спешни мерки. Европейски експерти по авиационна сигурност се срещат в Брюксел. Целта е да обсъдят възможни начини да реагират на всяко разширяване на американската забрана. Тя вече бе подкрепена и от Великобритания.

Според двама служители на ЕС, цитирани от Ройтерс, дискусиите засега се съсредоточават върху поддържането на общ фронт. Редица представители на авиоиндустрията вече изразиха мнение, че забраната за лаптопи в салоните на самолетите ще има силно негативно влияние върху пътуванията към Северна Америка. А според европейски регулатори, цитирани от Ройтерс, принуждаването на пътниците да слагат стотици лаптопи в багажните отделения по време на дълги полети сериозно би застрашило сигурността поради риска от самозапалване на зле деактивирани литиево-йонни батерии.