Ирландско ли е ирландското кафе?

Мнозина знаят, че ирландското кафе се състои от смес от горещо кафе и уиски, покрито със сметана. Но дали наистина е ирландско ирландското кафе? Отговорът е да.

Този коктейл от кафе и уиски е роден в ирландския град Фойнс една студена нощ през 1943 г. в ръцете на готвача Брендън О’Ригън, който имал кафене на местното летище и поради лоши метеорологични условия се наложило да импровизира топла напитка, която да създаде поне малко комфорт и утеха. Тогава неволно той направил първото ирландско кафе.

Смес от кафе и малко ирландско уиски, което по-късно усъвършенствал, като добавил отгоре бита сметана.

Макар че уиски, кафе и сметана са основните съставки във всяко ирландско кафе, има вариации в приготвянето: изборът на кафе и използваните методи за приготвянето му се различават значително. Използването на еспресо машини или напълно автоматични кафеварки сега е типично: кафето е или кафе американско (еспресо, разредено с гореща вода) или някакъв вид филтърно кафе, често приготвено с помощта на кафе-капсула.

В Испания, Ирландско кафе (кафене irlandés) понякога се сервира с долен слой уиски, отделен слой кафе и слой крем отгоре; за направата му се продават специални устройства.

Някои барове в Югоизточна Азия поднесят коктейл от студено кафе и уиски, понякога без сметана, под името „ирландско кафе“.

- реклама -