Ирландия
сн. БГНЕС

Ирландия иска оставката на своя еврокомисар заради неспазване на противоепидемичните мерки

Премиерът на Ирландия и вицепремиерът поискаха европейския комисар по търговията Фил Хоган, да обмисли оставката си заради присъствието си на събитие, което се разследва за нарушаване на правилата за борба с COVID-19.

Хоган е представителя на Ирландия в ЕК.

Един ирландски министър вече подаде оставка, а редица други депутати бяха наказани в петък, след като са били сред повече от 80 гости на вечеря в хотел, организирана от голф обществото на парламента. Това се е случило във вечерта след значително затягане на ограниченията заради COVID-19.

Организаторите на събитието не са спазили мерките за борба с коронавируса, по-специално по отношение на разрешения брой гости и продължителността на вечерта, съобщи в неделя базираният в Брюксел портал EURACTIV.

В същото време самият еврокомисар в своя „Туитър“ призна грешката и се извини. „Искам да се извиня напълно и безусловно, че присъствах на вечерята Oireachtas в сряда вечер. Искам да се извиня по-специално на прекрасните медицински специалисти, които продължават да рискуват живота си в борбата срещу коронавируса, и на всички, които са загубили близки по време на тази пандемия.“

сн. БГНЕС

Според съобщения в медиите ирландските власти смятат, че еврокомисарят е закъснял с извинението. Кариерата на Хоган в Европейската комисия е застрашена не само защото той е бил на вечеря, на която броят на гостите надхвърля разрешените 50 души и е продължила след 23:00 часа.

Най-сериозната грешка на еврокомисаря е, че е нарушил 14-дневната карантина, която трябваше да се спазва при влизане в Ирландия от Белгия.

източник: Фокус

- реклама -