Ирина Бокова

Ирина Бокова: Продължавам състезанието

Ирина Бокова няма да се откаже от състезанието за генерален секретар на ООН и да оттегли кандидатурата си, въпреки че вече официалната номинация на правителството е Кристалина Георгиева.

Следващото гласуване за генерален секретар на ООН е на 4 октомври

Днес следобед в профила си в Туитър, Бокова написа: „Благодарна съм на всички Вас, които ме подкрепяте и съм напълно отдадена на това да продължа състезанието за следващ генерален секретар“.

Така реално България другата седмица ще има двама кандидати, но само Георгиева ще е се ползва с подкрепата на българското правителство.

По-рано днес премиерът на България Бойко Борисов обяви, че заради незадоволителните резултати страната снема доверието си от Бокова и номинира еврокомисаря Кристалина Георгиева за кандидат за генерален секретар.

Опозицията в България остро реагира на решението на правителството, определяйки го за унижение и „саботаж“. От АБВ поискаха оставката на външния министър Даниел Митов. Каракачанов от ВМРО определи решението като „глупост“, а БСП призова Бокова да продължи участието си в битката.

- реклама -