Ирина Бокова

Ирина Бокова бе отличена с наградата за жена – лидер на 2016-та

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи Световната награда на жените лидери за 2016 година. Отличието се дава от Глобалния форyм на жените като признание за работата й „за подобряване равнопоставеността на половете и насърчаване на образованието за жените по света“.

Форумът, който се проведе в полската столица Варшава събра близо 800 жени лидери от публичния и частния сектор от 70 страни. Отличието за българката идва месеци преди битката за председателския пост в ООН. Ирина Бокова е официалната кандидатура на България за генерален директор на Организацията на Обединените нации.

Пред форума във Вършава, Бокова съобщи, че в почти половината свят няма равенство при получаването на образование. „Това е в ущърб не само на жените – това отслабва тъканта на обществото, хвърля сянка върху развитието и подкопава основите на мира. От класните стаи в Афганистан, до бежанските лагери в Турция и Йордания е факт, че тези жени, които вече са лидери – те просто се нуждаят от нашата подкрепа“, заявява генералния директор на Юнеско.

- реклама -