Иран
сн. БГНЕС

Иранският президент не е съгласен с приетото от парламента увеличение на обогатяването на уран

Иранският президент Хасан Рохани отхвърли днес законопроект, одобрен от парламента, който би прекратил проверките на ООН и би увеличил обогатяването на уран, съобщи БТА.

Той каза, че това законодателство е „вредно“ за дипломатическите усилия за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. и облекчаване на американските санкции, предаде Асошиейтед прес.

Споровете около законопроекта, които набраха сила след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде в петък, отразяват съперничеството между сравнително умерения Рохани и твърдолинейните депутати, които доминират в парламента и подкрепят по-конфронтационен подход към Запада, отбелязва АП.

сн. БГНЕС

Иранският президент заяви, че правителството му „не е съгласно със законопроекта и го смята за вредно за развитието на дипломатическите дейности“.

„Днес ние сме по-силни в ядрената област от когато и да било“, увери той на правителствено заседание.
Очаква се, че законопроектът едва ли ще има особено влияние, ако въобще има някакво, тъй като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей има последната дума по всички важни въпроси, включително ядрената програма. Той изглежда по-скоро е демонстрация на непримиримост след убийството на Фахризаде, за което представители на иранските власти обвиняват Израел, отбелязва АП.

- реклама -