Иран самолет ракета

Иранската ПВО е приела украинския самолет за американска крилата ракета

Иранската система за противовъздушна отбрана неправилно е сметнала украинския пътнически самолет за американска крилата ракета.

Това съобщи преди минути на пресконференция командващият иранските военни сили Амир Али Хаджизаде, цитиран от РИА Новости.

Той добави, че целта е била на разстояние от 19 километра.

Човекът, който в момента е ръководил противовъздушната отбрана на страната, е загубил контакт с главното командване, и сам е взел решението да свали самолета.

„Той е разполагал с точно десет секунди, за да реши дали да свали целта, и за съжаление е направил лош избор“, съобщи още Хаджизаде.

Командирът подчерта, че Иран е напълно отговорен за случилото се и ще приеме всяко решение, което бъде взето за наказание на хората, свалили пътническия самолет.

По-рано днес властите на Иран признаха, че украинският самолет е бил свален „непреднамерено” край Техеран. Причината за свалянето на украинския самолет стана „човешка грешка“, допусната в кризисния период заради „авантюризма“ на САЩ, заяви иранският външен министър Мохамад Зариф. Доказателства сочат, че иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби близо до Техеран тази седмица, заявиха западни лидери.

- реклама -