Иран
сн. БГНЕС

Иран залови кораб на ОАЕ и задържа екипажа

Иран съобщи, че е заловил кораб, регистриран в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е задържал неговия екипаж, което се случва на фона на ново напрежение в региона.

В понеделник бреговата охрана на ОАЕ откри огън по някои ирански рибарски катери, убивайки двама рибари, залови един от корабите и задържа рибарите, твърди Иран.

Иранското външно министерство заяви в четвъртък, че привикало шарже д’афера на ОАЕ след инцидента в понеделник. Иран изразил гнева си от случилото се пред дипломата в деня след инцидента.

Това се случва в момент на вече засиленото напрежение заради спорната сделка Израел-ОАЕ, обявена миналата седмица от президента на САЩ Доналд Тръмп. Революционната гвардия на Иран обеща, че ще има опасни последици за ОАЕ от установяването на дипломатически отношения с Израел.

ОАЕ е първата арабска държава в Персийския залив, която предприема такава стъпка и едва третата арабска страна, , нормализираща отношенията си с Израел.

Иранският президент Хасан Рухани също осъди хода на емирствата. В телевизионна реч в събота той предупреди, че ОАЕ са направили „огромна грешка“ със споразумението за нормализиране на отношенията с Израел. Рухани предупреди държавата в Персийския залив да не позволява на Израел да има „опора в региона“.

- реклама -