сн. БГНЕС

Иран иска от Интерпол да арестува Доналд Тръмп, отговорът на службата е категоричен

Ирански прокурор заяви, че страната е издала заповед за арест на президента на Съединените щати Доналд Тръмп за ролята му в убийството на водещ военен командир по-рано тази година, съобщи в. „Индипендънт“.

Техеранският прокурор Али Алгасимер каза, че международната „червена“ заповед включва Тръмп и още 35 души, за които се твърди, че са замесени в удара с дрон на 3 януари, при който беше убит генерал Касем Солеймани, командир на действащите зад граница ирански сили.

„Тридесет и шест души, участвали в убийството на Хадж Касем, бяха идентифицирани, включително политически и военни служители от Съединените щати и други правителства“, цитира ИРНА думите на прокурора , който допълва, че имената са подадени на Интерпол.

Ние няма да разглеждаме  заповедта за арест на името на Доналд Тръмп, издадена от Иран, съобщиха от Интерпол.

От базирана във френския град Лион  организация са казали пред РИА Новости, че не са получавали официално искане за съдействие от страна на Техеран. „Дори и да получим такъв документ, той няма да бъде разгледан“, са посочили още от Интерпол.

„Нормативната уредба на нашата организация категорично забранява намесата в дела с военен, политически религиозен или етнически характер. Ние смятаме заповедта за арест на президента на САЩ, издадена от властите на Ислямска република Иран, за дело с политически характер“, са допълнили от Интерпол.

Но действията на иранските власти служат за отвличане на вниманието от провалите на правителството в критичен момент, хише „Индипендънт“.

сн. БГНЕС

Икономиката на страната е в много тежко състояние заради строгите американски санкции, ограничаващи способността на Иран да прави бизнес с други държави и последиците от пандемията на коронавирус, която драстично забави вътрешната икономика. Изправена пред икономическия срив, администрацията на президента Хасан Рухани се противопостави на здравните експерти и започна да разрешава на бизнеса да се отвори отново, предизвиквайки възраждане на коронавируса.

сн. БГНЕС

След като паднаха до 34 съобщени за смърт от коронавируса за ден през май, смъртните случаи се покачиха обратно.

Най-малко 144 смъртни случая бяха съобщени в неделя, най-високата след пика на пандемията в началото на април. В понеделник мрачната статистика достигна достигна 162.

Обвиненията срещу Тръмп и неговото обкръжение също възкресяват спомени за убийство, което за кратко галванизира и обедини големи сегменти от иранското население.

Заповедта идва в момент, когато Тръмп е изправен пред действия срещу пандемията на коронавирус, расовото напрежение в САЩ и противоречията на световната сцена, което го направи особено непопулярен в страната му и в чужбина. Проучване, публикувано в понеделник от Европейския съвет по външни работи, показа, че възприемането на САЩ в страните от ЕС се е влошило значително поради работата на Тръмп срещу коронавирусната пандемия.

- реклама -