Иран
сн. БГНЕС

Иран спира със закон инспекциите на ООН и увеличава обогатяването на уран

Иранският парламент днес одобри законопроект за спиране на инспекциите на ООН в ядрените съоръжения на страната и призоваване на правителството да засили обогатяването на уран, ако европейските страни, подписали ядреното споразумение от 2015 г., не отменят санкциите върху петролния и банковия сектор.

Приемането на закона, което изисква одобрението на Съвета на пазителите на революцията, показва настроението на страната след убийството на известния ирански ядрен учен преди няколко дни, съобщиха американски медии.

сн. БГНЕС

Върховният религиозен лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, ще има последната дума за новата промяна в ядрената политика.

Окончателният резултат не е обявен официално, но според агенция ИРНА 251 депутати от 290-членния парламент са гласували в подкрепа на законопроекта по-рано през деня, което накара мнозина да скандират „Смърт на Америка“ и „Смърт на Израел“.

Законопроектът дава на европейските държави един месец да облекчат санкциите срещу ключовия ирански петролен и газов сектор и да възстановят достъпа до международната банкова система.

сн. БГНЕС

Законопроектът ще увеличи обогатяването на уран до 20%, под прага за ядрено оръжие, но над прага за гражданска употреба, и ще бъдат поръчани нови центрофуги в атомните централи в Натанз и подземната площадка Фордо.

- реклама -