Иран се отказа от част от споразумението за ядрената си програма

Техеран е включил центрофугите за обогатяване на уран, за да увеличи резервите си, съобщи говорител на Иранската агенция за атомна енергия, цитиран от АФП. Страната обаче ще позволява на Международната агенция по атомна енергия да наблюдава ядрената й програма, съгласно споразумението от 2015 година.

„Що се отнася до наблюдението и достъпа на Международната агенция по атомна енергия – тук всичко е ясно. Ангажиментите на Иран по отношение на прозрачността ще бъдат спазвани, както и досега“, каза говорителят.

Иран е активирал 20 центрофуги IR-4 и още 20 IR-6, съобщи говорителят на пресконференция в Техеран. „Капацитетът на тези машини е много пъти по-голям от този на предишните. Те бяха включени в петък“, каза той пред репортери. Това е третата стъпка, която Иран предприема, за да намали ангажиментите си по ядреното споразумение, договорено през 2015-та година. Иран, заедно с три европейски държави – Великобритания, Франция и Германия водят разговори в опит да спасят сделката, след като САЩ се изтеглиха от нея през май.

Иран предупреди, че за трети път ще намали ангажиментите си по споразумението, освен ако другите страни в него не помогнат страната да се справи с последиците от наложените й санкции от страна на Вашингтон.

На 1 юли Иран обяви, че е увеличил капацитета си от обогатен уран над 300-килограмовия максимум, записан в споразумението. Седмица по-късно Техеран съобщи, че е надвишил и 3.67% честота на запасите си от уран.

- реклама -