Иран

Иран размаха пръст на Гърция да не помага на САЩ

Техеран предупреди Атина, че ако позволи използването на американски военни бази в Гърция при възможна агресия срещу Иран, това ще се счита за „враждебен акт“, на който той ще отговори „по ясен и решителен начин“, съобщава „Катимерини“.

Посолството коментира статия, публикувана в изданието на 6 януари, в която се казва, че „Гърция ще има участие“ в случай на американска операция срещу Иран, „макар и не с военен кораб… поради изключително крехкия баланс“ в Източното средиземноморие. В същата статия се казва, че въоръжените сили на САЩ усилват присъствието си във военната си база в Суда, Крит.

„Ислямска Република Иран даде ясно да се разбере, че в случай на война, водена от САЩ срещу страната, концесията на военни бази в която и да е държава от американския нашественик ще се счита за враждебен акт и Иран си запазва правото да отговори по ясен и решителен начин“, се казва в писмо на иранското посолство в Атина, изпратено до „Катимерини“.

Имайки предвид приятелските, традиционните и историческите отношения между двете страни Иран и Гърция, и липсата на различия или напрежение между тях през последните векове, ние вярваме, че това изявление не може да бъде официалната позиция на гръцкото правителство и нашите приятелски и исторически отношения ще продължат и в бъдеще“, се добавя в писмото.

Попитан за мнението на Гърция за убийството на генерал Касем Солеймани, премиерът Мицотакис отговори по време на събитие на Атлантическия форум миналия вторник: „Ние сме съюзници със САЩ, така че ние заставаме на страната на нашите съюзници в трудни времена. Разбирам, че това конкретно решение е взето въз основа на националния интерес на САЩ и ние отстояваме това решение. В същото време човек трябва да бъде напълно наясно с факта, че в региона има голяма загриженост относно евентуална ескалация и мисля, че трябва да се положат усилия… да се премине към стъпки, които ще деескалират общото напрежение.“

- реклама -