Iran

Иран предотврати мащабен атентат

Иран предотврати най-мащабния атентат на територията на страната. Това пише британският вестник „Индипендънт“, като цитира иранската държавна телевизия.

Според официалната информация става въпрос за серия от бомбени атаки на няколко места в столицата на Иран по време на предстоящите чествания в свещения месец Рамадан.

Iran

По случая са задържани няколко заподозрени лица. Конфискувани са и множество готови бомби и експлозиви. Не се съобщава за самоличността на атентаторите, които са описани като „такфирски уахабитски групи“.

“Такфири“ е обиден термин както на арабски, така и на фарси, който означава мюсюлмани, които обвиняват други мюсюлмани, че са неверници. Уахабизмът от своя страна е форма на сунитския ислям, известна със своята консервативност. Сред последователите на уахабизма са много от членовете на „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

Иран работи активно с правителствата на Сирия и Ирак в борбата им срещу „Ислямска държава“. В същото време новината за атентата идва на фона на влошените отношения на Техеран със Саудитска Арабия.

- реклама -