самолет полет Борисов Иран Ирак разрешения

На път за Риад: Иран не пусна самолета на Борисов през въздушното си пространство

Проблем с правителствения самолет на път за Саудитска арабия вчера, след като в последния момент Иран отказал достъп до въздушното си пространство.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство.

Това съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним. Поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция. И със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане. Документите са били налични, още преди осъществяването на полета. И всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

- реклама -