Иран обвини ЦРУ в разпространението на фалшиви новини за връзките на Техеран с Бин Ладен

Иран обвини американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) в разпространението на фалшиви новини за ислямската република във връзка с публикуването на лични документи на терористичния лидер Осама бин Ладен.

В сряда ЦРУ публикува 470 000 документа, включително и личен дневник, иззети през май 2011 г. след операцията по залавянето на Бин Ладен в Пакистан.

Според изследователи от Фондацията за защита на демокрациите, разгледали архива преди публикуването му, той хвърля нова светлина върху неясната връзка между „Ал Кайда“ и Техеран.

Иранският външен министър Мохамед Зариф отхвърли обвиненията, определяйки ги като „фалшиви новини“. Според него „Иран не може да измие ролята на американските съюзници“ в случилото се на 11 септември, когато терористи на групировката се врязаха с отвлечени самолети в кулите на Световния търговски център. Зариф има предвид появилите се след това съобщения за връзки на „Ал Кайда“ с дългогодишният американски съюзник в Близкия изток и противник на Техеран – Саудитска Арабия.

Иран отхвърля твърденията за връзки с групировката и оттогава е предоставяла военна подкрепа за сирийския режим срещу сунитски екстремисти.

- реклама -