Иран АЕЦ Белене
Иранският президент Хасан Роухани

Иран няма да купува реакторите от АЕЦ Белене

Иран не планира да купи ненужните ни атомни реактори, които трябваше да бъдат поставени в АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на председателя на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от ТАСС.
„Появилите се съобщения за предполагаеми намерения на Иран да придобие от България реактори за АЕЦ „Бушер“ изобщо не отговарят на действителността по простата причина, че реактори „втора ръка“ просто няма“, заяви Салехи пред иранската държавна информационна агенция ИРНА след заседание на парламентарната комисия по енергетиката.
4940716
Миналата седмица българска правителствена делегация посети Иран, като основната тема на разговорите беше евентуална продажба на оборудването за неосъществената електроцентрала. 
След визитата в Техеран министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че има заявен инвеститорски интерес към проекта „Белене“.
Търсим на кой да продадем реакторите от АЕЦ „Белене“

„Сега българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена. Проучваме това предложение“, каза ръководителят на Иранската организация за атомна енергия, коментирайки появилите се в местни медии съобщения след неотдавнашното посещение в страната на българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

IAEA ends Iranian nuclear weapons inquiry
Прословутия АЕЦ „Бушер“ в Иран
Салехи изрази надежда, че Русия ще започне още тази година да строи втори и трети енергоблок на АЕЦ „Бушер“.
Русия и Иран подписаха през ноември 2014 г. пакет споразумения за изграждане в Ислямската република на осем енергоблока, припомня ТАСС. Те предвиждат разширяването на атомната електроцентрала „Бушер“ с още два блока с опция за допълнителни два, както и  още четири на други площадки.
- реклама -