Иран: Екипажът на британския танкер е добре

Иранските власти заявиха, че всички членове на екипажа на британския танкер „Стена Имперо“, задържан в Ормузкия пролив, са здрави и извън опасност.

„На борда има 23 членове на екипажа, включително индийци, руснаци, филипинци и латвийци. Всички са здрави, те са на кораба си и корабът е закотвен на сигурно място, и нито корабът, нито екипажът са в опасност. Членовете на екипажа нямат нужда от нищо, ние сме готови по всяко време да посрещнем техните нужди ”. Това каза Алахмор Адифур, генерален директор на Организацията на пристанищата и корабоплаването на провинция Хормозган.

В петък вечер Военноморските сили на Корпуса на ислямската революционна гвардия задържаха британския танкер „Стена Импера“ в Ормузкия пролив. Впоследствие го придружиха до пристанището Бандар Абас. Екипажът на танкера остава на борда, но корабособственикът не може да се свърже с него. Иранските власти заявиха, че танкерът е закотвен в пристанището.

Случилото се със „Стена Имперо“ идва като ответна реакция от страна на Техеран на задържането на ирански танкер в Гибралтар на 4 юли.

Лондон заподозря танкера „Грейс 1“ в транспортиране на петрол в нарушение на санкциите срещу Сирия. Съдът удължи задържането под стража на няколко от членовете на екипажа до 15 август.

Оман призова Иран да освободи задържаният танкер „Стена имперо“.

Освен това Оман призовава всички страни да покажат сдържаност и да решат противоречията си по дипломатически път, съобщи държавната Оманска телевизия.

„Султанатът призовава регионът да не бъде излаган на рискове, засягащи свободата на корабоплаването“, съобщи телевизията в Туитър.

- реклама -