обогатен уран

Иран е натрупал над 300 кг обогатен уран в нарушение на ядрената сделка

Иранският външен министър Джавад Зариф потвърди, че страната е нарушила ядрената сделка от 2015 г., като е натрупала над 300 килограма обогатен уран.

В същото време говорителят на външното министерство заяви, че стъпките на Техеран за намаляване на ангажиментите си по сделката са „обратими“ и призова Европа да ускори усилията си за спасяване на сделката.

По-рано през деня държавната агенция съобщи, че Иран е надвишил лимита от 300 килограма за обогатен уран, определен от ядрената сделка

„Запасите от уран, обогатени на 3,67%, надвишават 300 килограма“, каза източникът на агенцията, добавяйки, че информацията е потвърдена от инспекторите на Международната агенция за атомна енергия.

Новината идва няколко дни, след като пратеникът на Иран на среща с останалите подписали ядреното споразумение от 2015 г. заяви, че европейските страни са предложили твърде малко в последния момент, за да убедят Техеран да се откаже от плановете си за нарушаване на ограниченията, наложени от сделката.

Думите на пратеника повториха изявление, направено по-рано същия ден от иранското външно министерство, което каза, че Техеран ще направи още една решителна стъпка за ограничаване на задълженията си по договора, ако инструментът на ЕС в подкрепа на търговските пазари (INSTEX) не отговаря на изискванията на Техеран.

INSTEX официално стартира от Франция, Германия и Обединеното кралство за улесняване на търговията с Иран в условията на санкции на САЩ, но оттогава Иран разкритикува инструмента като слаба мярка с ограничен капацитет. Страните от ЕС заявиха, че механизмът първоначално ще се занимава с храна и лекарства, докато Техеран иска тда бъде включена и търговия с петрол.

На 8 май иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че Техеран няма да изпълнява „някои от доброволните си ангажименти“ към ядрения договор, тъй като ЕС и други държави не са успели да устоят на натиска от страна на САЩ, оттеглили се от споразумението миналата година и отново наложили санкции на Иран. Оттогава Иран увеличи четирикратно обогатяването на уран.

Решението на Техеран за увеличаване на обогатяването на уран идва като отговор на оттеглянето на САЩ от ядрената сделка от 2015 г. След оттеглянето през 2018 г. САЩ възстановиха всички санкции срещу Техеран и наложиха още по-ограничителни мерки срещу страната от Близкия изток.

- реклама -