Фалуджа

Иракската армия си взе Фалуджа от Ислямска държава

Иракската армия съобщи, че си е върнала град Фалуджа, който бе в ръцете на „Ислямска държава“. Бойците са завзели и последните позиции на групировката и са навлезли в северозападния квартал Голан – последното място, останало под контрола на джихадистите.

 Те поеха контрола над Фалуджа през януари 2014 г.

„Градът сега е освободен напълно“, обяви ръководителя на операцията генерал-лейтенант Абдул-Уахад Ал-Саади. По думите му при превземането на Фалуджа са били убити повече от 1800 екстремисти.

Часове след като бе съобщено за пълното освобождаване на града премиерът на Ирак Хайдар ал Абади посети Фалуджа. „Призовавам иракчаните, където и да се намират, да честват победата“, заяви той по обществената телевизия.

Фалуджа
Много от жителите на Фалуджа живяха в бежански лагер през последните месеци

Операцията по освобождаването на града, който се намира на 60 км. от столицата Багдад започна на 23 май. Армията проведе настъпление по няколко направления при подкрепата на шиитски бойни групи и авиацията на възглавяваната от САЩ международна коалиция.

Контролът над Фалуджа е важен за иракските власти, тъй като заради близостта му до  Багдад „Ислямска държава“ го използваше като плацдарм за провеждане на атаки.

- реклама -