Инженери взимат двойни заплати в чужбина

Инженери взимат двойни заплати в чужбина. Има криза за ВЕИ специалисти у нас. В сектор възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се търсят хора, които са с инженерни специалности, предимно

в „Електроенергетика“, „Електрообзавеждане“,

електротехници, както и монтажници на метални конструкции, свързани с монтирането на наземни и покривни централи. Това каза председателят на сдружение „Соларна Академия България“ д-р инж. Веселин Тодоров в интервю за БТА по повод първото кариерно изложение и форум за

професионално развитие във ВЕИ индустрията

– „Презареди кариерата си“, което се проведе миналата седмица в София. По думите му недостигът на специалисти във ВЕИ сектора вече се усеща сериозно. Желанието за инвестиции в него предизвиква сериозен недостиг на работна сила и особено на квалифицирани кадри.

„Това е по-страшното, тъй като липсата на

квалифицирана работна ръка води до големи грешки, които в един момент ще доведат до компрометирани централи и съответно до компрометирани проекти“, заяви още експертът.

Пазарът във ВЕИ индустрията в България

и чужбина е различен, обясни председателят на „Соларна Академия България“. Той уточни, че няколко са факторите, които обуславят липсата на кадри у нас. Българските фирми са се наложили като едни от силните в европейските страни за инсталиране

на фотоволтаични централи.

„Ние наблюдаваме един износ на работна ръка по отношение на кадри в сектор ВЕИ за чужбина – за страни като Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, където пак работят български фирми, но за чуждия пазар, като в България остава много малък процент от инсталаторите“, добави Веселин Тодоров.

Той посочи, че заплатите, които се

дават в чужбина, са средно между 4000 и 6000 лева за работа по чуждестранни проекти, докато за работа по български проекти възнагражденията варират между 2000 и 3000 лева.

Вносът на работна ръка в България от страни, които са извън ЕС, е доста сложен заради процедурни пречки.

„Другото, което е под въпрос,

е компетенцията, с която ще дойдат тези кадри“, допълни д-р. инж. Тодоров. Според него е време да се инвестира в кадрите в България.

„Имаме много млади хора, които са талантливи и които с ангажираност и приобщаване към трудовите навици могат да бъдат добре оползотворени именно в енергийната трансформация“, коментира той.

На въпрос дали държавата помага

в този процес, той отговори, че тъй като във ВЕИ сектора се изучават трудни науки като физика, математика и други, още в средното образование трябва да се въведе дуалната форма на обучение. Освен това трябва да има стимули за бизнеса да наема ученици от 11-и и 12-и клас, както и студенти. Според председателя

на „Соларна академия България“ това

може доведе до естествена кооперация между учебните заведения, образователната система и бизнес. „В момента именно тази връзка е скъсана в България“, посочи той.

Дори и сега да започне процесът на обучение на специалисти във ВЕИ индустрията, ще са нужни поне 5 години, докато той завърши. Затова трябва да се обърне внимание на центровете за професионално обучение,

счита председателят на „Соларна Академия България“.

Той е на мнение, че залагането на адекватни програми в центровете за професионално обучение, техния контрол, акредитацията, както и информационните компании, може да окажат положително влияние на ВЕИ сектора. Освен това има технологии, които не се учат нито в средното, нито във висшето образование, като геотермалните и водородните. „Там няма кадри, които могат да направят една водородна станция в България“, изтъкна Веселин Тодоров.

По думите му конкуренцията при подбора на

кадри поставя бизнеса в неприятно положение, тъй като те липсват на пазара. Затова бизнесът трябва да прави компромис със служителите, които наема, от там се правят компромиси и с качеството на предлаганите услуги. От друга страна според него голяма част от кадрите си позволяват да „извиват“ ръцете на бизнеса.

„Заради това мисля, че е време държавата да се

намеси, тъй като това предстои в следващите 10 години. То ще е съвкупност от различни технологии – фотоволтаичните централи, геотермалните централи, водородните централи, както и други нови технологии, които тепърва навлизат в България. Голям проблем може да създаде недобре обученият персонал, защото той води до некачествено изпълнение в централите“, коментира още председателят на сдружение „Соларна Академия България“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено