грип Бургас деца грипа

Инжекциите срещу грип вече в аптеките

Първите противогрипни ваксини вече са по аптеките. Те са били пуснати на свободния пазар преди броени дни. Това съобщи за „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов.

Първото зареждане е с „Ваксигрип“, като цената на инжекциите е скочила с около 5 лв. Сега те се продават за 27,64 лв, докато миналата година бяха около 21-22 лева. След десетина дни се очаква да има и доставка от другата противогрипна ваксина – „Инфлувак“, добави Костов.

По думите му първите бройки вече са изчерпани, а днес или утре се очаква ново зареждане. „Определено има интерес. Очаквам да има повече случаи на грип тази зима“, коментира той.

Интерес

Миналата година лични лекари отчетоха голям интерес към противогрипните ваксини. Това важеше особено при хората над 65 години, за които се осигуряват безплатни дози. За първи път джипита коментираха, че дори сме започнали да се доближаваме до европейските стандарти. Традиционно против грип се имунизираха около 2-3% от българите, а през януари достигнахме 15-20%. Според специалистите това се дължи на факта, че възрастните хора са се научили да се имунизират безплатно при джипито си. 230 хил. души на и над 65 години имаха възможност да се ваксинират срещу сезонния грип миналата зима безплатно. Очаква се през тази броят да е дори по-голям. Противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Състав

Световната здравна организация обяви още през февруари препоръките за състава на грипните ваксини през новия сезон. Те се основават на информация, събрана от центровете за сътрудничество на СЗО и основните регулаторни лаборатории. Четиривалентните ваксини за 2022-2023 г. се делят на две групи според начина на производството им. Те включват два щама тип А и два тип Б. За тази зима прогнозите сочат, че ще ни напада нов грип – Дарвин (А/H3N2), открит през 2021 г., както и познатият вече Виктория (А/H1N1), който вилнее още отпреди коронавируса. От грипните вируси тип Б пък са включени отново нов щам, засечен миналата година – Австрия, и отдавна разпространяващият се Пукет, който е изолиран за първи път през 2013 г. Другият тип ваксини се разминават единствено при щама H1N1, като там е заложено на варианта Вашингтон, изолиран отново през 2019 г.

 

 

 

- реклама -