Инж. Красимир Коев пред FN: Намаляването на ДДС на виното ще намали и цените за клиентите

През седмицата депутатите окончателно намалиха ДДС за вино и бира от 20 на 9 %. Новата, по-ниска ставка за виното и бирата, сервирани в заведения, влиза в сила от днес.

Мярката ще бъде валидна до края на 2021 г. Тя е част от правителствения пакет икономичеки мерки за справяне с последствията от кризата, до която доведе пандемията от COVID-19. Ще пием ли по-евтино вино след намаляването на ДДС – пред Flashnews анализира инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

– Г-н Коев, как намаляването на ДДС на виното на 9% ще се отрази на крайния потребител и на винопроизводителите?

– Намаляването на ДДС се приема добре от бранша. В крайна сметка става въпрос за намаляване на цените в ресторантите. Ние като потребители ще го усетим в сметката. Би трябвало едно вино, което сега се предлага на цена от 30 лв. да поевтинее с 3,50-4,00 лв.

Смятам че това ще даде възможност на българи и чужденци по-често да си поръчват вино с по-атрактивната цена. Това ще се отрази съответно и на поръчките към самите винарски предприятия. Смятам, че браншът е доволен от намаляване на ДДС ставката от 20% на 9%.

– Ще вложи ли клиентът спестените пари от ДДС в по-качествено вино?

– Аз съм убеден, че в последните 10-ина години качеството на българското вино е на изключително високо ниво. Ние нямаме вече такива случаи винарите да правят компромис с качеството, защото това веднага се отразява на продажбите. Никой, който се е заел с инвестиции в лозарството и винопроизводството, няма причина да пипа качеството. Това автоматично му се отразява на качеството – социалните мрежи и журналистите много бързо реагират на подобни неща. Друг е въпросът с тези, които в домашни условия правят вино и го продават по пътищата. Българското вино и без това е на много достъпни цени, разбира се има и с по-високи цени, смятам, че няма компромис с качеството.

– Засегнат ли е износът на винопроизводителите от пандемията?

– Продължава тенденцията от началото на годината за по-голям износ в сравнение с миналата година. Единственото ни безпокойство е до кога ще продължи това. През първите месеци на годината българските вина бяха доста предпочитани от някои европейски пари, тъй като нашата стана се даваше за пример в борбата с COVID-19. През последните седмици обаче новините от страната ни за новозаразените не са много обнадеждаващи, а тенденциите  много се следят от Европа. Браншът е засегнат от налагането на ограничения за влизане в някои държави, от налагането на карантина на влизащи от България. Притеснява ме това да не се отрази на търговията с вино.

Тези производители, които основно са ориентирани към чуждестранния пазар, си удвоиха или утроиха износа за първото шестмесечие в сравнение с миналата година.

алкохол, вино, умствени способности, изследване

Това е глътка въздух за индустрията. Сега има възможност да изнесем количества вина, които са в повече.

На вътрешния пазар знаете, че ресторантьорството и туризмът са основните сектори, в които се предлага вино. Доста време бяха затворени хотели и ресторанти. Безпокои ни по-слабият туристически сезон. Но все пак говорейки с винарите те казват – „Ще го преодолеем това.“

– Каква реколта очакват лозарите тази година?

– Реколтата до този момент върви добре – няма поразени нито от измръзване или градушка масиви, единствено в Северна България има оплаквания от голямата суша. Но се надявам да става въпрос за малки лозови масиви. Според общата картина – на 97-98% се очаква добра реколта от грозде тази година. Съответно от него ще се произведе висококачествена реколта от вино.

- реклама -